Zicht op zee!

Vischpoorten in Elburg en Harderwijk

Fré Drostzaal, 13 t/m 18 oktober 2023

In het kader van het Hanzejaar 2023 organiseert het Noord-Veluws Museum een leuke expositie van schilderijen van de Vischpoort in Elburg en in Harderwijk. De vele kunstenaars die geïnspireerd werden door het landschap van de noordelijke Veluwe hebben ook pittoreske plekken in de stadjes aan de toenmalige Zuiderzee op het doek vastgelegd. In de exposite is werk te zien van onder andere Ben Viegers, Frans Huysmans, Jacob Dooijewaard en Jan Knikker. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanze; het Middeleeuwse handelsnetwerk dat rijkdom en handelsgeest naar de steden bracht en vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar is.

Wat veel Nederlandse impressionisten in de eerste helft van de 20e eeuw kenmerkte was dat ze graag kleurige landschappen, karakteristieke stadsgezichten en beeldbepalende gebouwen gebruikten als onderwerp voor hun schilderijen. Die schilderijen vonden dan ook gretig aftrek bij het grote publiek. Ook namen veel emigranten die vertrokken naar de Verenigde Staten, Australië of Nieuw-Zeeland graag een dergelijk schilderijtje mee als aandenken aan hun oude vaderland.

Sommige bouwwerken mochten zich wel in het bijzonder verheugen in de aandacht van veel van deze schilders. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan bepaalde kerken, oude landhuizen of hofjes en oude stadspoorten. Tot die laatste categorie behoren zeker ook de vispoorten van Harderwijk en Elburg. Ze zijn door een keur van schilders in impressionistische stijl vastgelegd op linnen of op paneel.

Het Noord-Veluws kunstmuseum toont graag een kleine selectie van schilderijen van beide historische bouwwerken die nu nog zo kenmerkend zijn voor de oude Zuiderzeesteden Elburg en Harderwijk. Veel van de schilders zullen u bekend voorkomen, maar u komt vast ook verrassende namen tegen.