Het spreekt voor zich, een museum moet voor iedereen toegankelijk zijn. Ook wanneer je enige beperking ondervindt doordat bijvoorbeeld grote groepen mensen te veel prikkels geven.
Maar ook fysieke beperkingen kunnen vragen om wat extra zorg en begeleiding.

Een bezoek aan het Noord-Veluws Museum is voor iedereen mogelijk. Het Noord-Veluws Museum is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een invalidenlift en -toilet aanwezig. Bovendien kunt u gebruikmaken van een in het museum aanwezige rolstoel of rollator. Graag vooraf reserveren door te bellen naar de receptie, telefoonnummer (0341) 250 560.

In het museum zijn geen huisdieren toegestaan, maar uiteraard wel een blindengeleidehond of een geregistreerde hulphond.

Zorggroepen
Op maandag staat voor individuele en groepsbezoeken het team ‘Onbeperkt Gastvrij’ klaar. Hiervoor moet wel een afspraak gemaakt worden omdat het museum verder op maandag gesloten is. Deze sluiting garandeert een rustig bezoek, passend bij de mogelijkheden en wensen van de bezoekers.
Het team nodigt jaarlijks via zorginstellingen groepen uit. De bezoekers worden ontvangen met een kopje koffie en wat lekkers. Desgewenst wordt er een rondleiding gegeven. Deze groepsbezoeken worden gefinancierd vanuit een fonds.

Autisme en prikkelgevoeligheid
Voor mensen met een prikkelgevoeligheid volgen we de aanbevelingen van ‘Uit met autisme’:

  • Op vertoon van de Auti-Pas krijgt de pashouder een korting op de entree: € 6,00 in plaats van € 12,50;
  • Op vertoon van de Auti-Pas krijgt een begeleider (indien nodig) gratis;
  • Mensen kunnen individueel een afspraak maken op een maandag voor een bezoek, waarbij bepaalde prikkels uitgeschakeld kunnen worden, bv. (harde) geluiden of fel licht. Wanneer je een afspraak maakt, geef dan aan waar je gevoelig voor bent, zodat wij hier rekening mee kunnen houden;
  • Indien er toch overprikkeling plaatsvindt, kan iemand gebruik maken van de aangewezen ruimte om te rusten;
  • Wil je graag komen buiten de prikkelvrije maandag om, dan kun je het beste van tevoren even bellen/mailen om te informeren of er grote groepen gepland staan en of er verwachtte drukte is.
  • Heb je toch te veel prikkels ervaren? Dan kun je op vertoon van de Auti-Pas of Hidden Disabilities Sunflower op een later moment terugkomen, bij voorkeur binnen een week.

Bij de ingang van het museum aan de Winckelweg 17a zijn gratis parkeerplaatsen aanwezig, inclusief twee invalidenparkeerplaatsen direct bij de museumingang. Parkeren kunt u ook aan de overkant, recht tegenover de ingang naar het museum.
Contact: 0341-250560 of contact@noord-veluws-museum.nl