Tekeningen van de oorlogswinter 1944 door Fré J. Drost

Noord-Veluws Museum | Rabozaal | 18 april t/m 6 juni 2015
Ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding 70 jaar geleden, laat het Noord-Veluws Museum een kleine presentatie zien van tekeningen over de oorlogswinter 1944. De zestien tekeningen zijn met zwarte krijt gemaakt door Fré Drost. De reproducties in offsetdruk werden gemaakt in de eerste maanden na de bevrijding door N.V. Drukkerij Reclame te Rotterdam. Er werden 200 mappen met tekeningen gemaakt. Deze werden aangeboden door de autoriteiten aan het Zweedse Rode Kruis als dank voor de voedselhulp tijdens de oorlogswinter.

Fré (Freerk Johannes) Drost is één van de bekende kunstenaars, die geruime tijd in Elspeet en Vierhouten verbleef. Drost werd in 24 juli 1907 in Groningen geboren. Na een opleiding als tekenleraar ging hij zich bekwamen in het grafisch ontwerpen en de reclamegrafiek. Rond 1930 ging hij als reclametekenaar werken bij de firma Joh. Enschedé en Zonen in Haarlem. In 1939 trad hij in dienst van de Rotterdamse NV Drukkerij Reclame. Naast zijn werk als grafisch ontwerper, maakte hij ook tekeningen, schilderijen, aquarellen en portretten.

Al in de twintiger jaren had Fré Drost Elspeet bezocht. In 1968 vestigde hij zich permanent in Vierhouten, waar hij de laatste jaren van zijn leven veel werk maakte van Elspeet en Vierhouten. Op 11 oktober 1987 is hij overleden en zijn graf bevindt zich op de begraafplaats in Elspeet.
De map met tekeningen van de oorlogswinter komen uit zijn nalatenschap en zijn in het bezit van de Stichting Vrienden van de kunstenaar Fré Drost. Deze worden nu geschonken aan het Noord-Veluws Museum. De Stichting Vrienden van de kunstenaar Fré Drost is ook sponsor van het Noord-Veluws Museum.

F.Drost Aardappelen halen nov 1944 F-Drost-Centrale-keuken-hongerwinter-1945 F-Drost-Winter-1944-1945-Heeft-u-niet-een-boterham