Nida, kunstenaarsdorp in Litouwen
7 juni t/m 7 december 2025
Voor het eerst is in Nederland een collectie kunstwerken te zien van kunstenaars die in het Litouwse kunstenaarsdorp Nida werkten. In het dorp aan de Koerse Schoorwal, de honderd kilometer lange landtong, ontstond een van de oude kunstenaarskolonies in Europa. Vanwege de ligging tussen de Oostzee en de lagune trok Nida al vroeg kunstenaars van de Königsberger Academie aan. De leraren van de academie moedigden hun leerlingen herhaaldelijk aan om op excursie te gaan en motieven in de vrije natuur te zoeken.
Tot de tijd dat de kunstenaarslocatie Nida in 1945 vanwege de inval van de Sovjet-Unie werd verlaten, werkten er meer dan 400 kunstenaars. De tentoonstelling presenteert kunstwerken uit de ‘plein air’ schilderkunst, het impressionisme en het expressionisme uit de periode 1870-1945.
Met deze bijzondere tentoonstelling zoekt het Noord-Veluws Kunstmuseum aansluiting bij het Europese verhaal over kunstenaarskolonies. Zoals in alle kunstenaarskolonies was er een ontmoetingspunt voor de kunstenaars. Blode’s pension was het belangrijkste verzamelpunt en het hart en de ziel van de kunstenaarskolonie. Blode had zijn gastenverblijf uitgebouwd met ateliers en tentoonstellingsruimte. Niet alleen kunstenaars, maar ook andere vooraanstaande figuren zoals Thomas Mann en Sigmund Freud kwamen door de jaren heen naar het beroemde pension. Ernst Mollenhauer, Hermann Blode’s schoonzoon was een late expressionist. Hij nam Blode’s pension over na diens overlijden in 1934.
Het Noord-Veluws Kunstmuseum krijgt een indrukwekkende privécollectie uit Litouwen in bruikleen met kunstwerken van onder andere Olof Jernberg, Berthold Genzmer, Friedrich Behrendt, Ernst Bischoff-Culm, Anna Michelau, Max Pechstein, Carl Knauf, Hans Hentschke, Bertha Schilling, Gertrude Helmholz, Eduard Bischoff, Arthur Degner, Oskar Gawell, Ernst Mollenhauer en Karl Eulenstein.