Noord-Veluws Museum, dinsdag 26 maart 2024, 19.30 uur

Voorzitter van de Stichting Martin Monnickendam Mr. Ruud van Helden geeft op dinsdagavond 26 maart een bijzondere lezing in het Noord-Veluws Museum te Nunspeet.
De lezing vindt plaats te midden van de tentoonstelling Monnickendam op de Veluwe in het museum.

Martin Monnickendam (Amsterdam 1874-1943) was een Nederlandse kunstschilder en tekenaar. Hij genoot zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en beoefende het schilderen, aquarelleren, etsen, tekenen en lithograferen.
Als onderwerpen koos hij de stad Amsterdam, theaters, stillevens, portretten en tijdens vakanties onder andere de Veluwe.

Monnickendam was in zijn tijd erg beroemd en bekend, zegt Van Helden. ”Hij verkocht goed, het was een gevierd schilder”. Op 4 januari 1943, vlak voor hij op transport gezet zou worden naar een concentratiekamp, overleed Monnickendam aan de gevolgen van een longontsteking. Zijn werken bleven behoed voor plunderingen.

Na de oorlog verdween de belangstelling voor zijn werk en zaten zijn dochters, wonende in Elspeet, met een enorme nalatenschap waar zij zich geen raad mee wisten. Notaris Ruud van Helden, kleinzoon van een vriend van de schilder, kwam hen te hulp en samen hebben zij de Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam opgericht. De stichting heeft zijn werk gecatalogiseerd, vele schilderijen gerestaureerd en bovenal de wens van de dochters uitgevoerd: zijn werk onderbrengen in de openbare collecties. Zo heeft de Stichting meer dan zestig tekeningen aan het Noord-Veluws Museum geschonken. Ook heeft de Stichting meer dan vijftig tentoonstellingen georganiseerd.

Door het werk van de Stichting is de belangstelling voor zijn oeuvre weer toegenomen, zoals nu met een tentoonstelling in het Noord-Veluws Museum (van 9 december 2023 tot en met 2 juni 2024).

Noord-Veluws Museum, Winckelweg 17a, 8071 DN Nunspeet

Dinsdag 26 maart 2024 Tijd: 19:30 uur – 21:30 uur, inloop vanaf 19.00 uur met koffie/thee.

Prijs: € 12,50 incl. toegang museum en 1x koffie/thee, Vrienden van het Noord-Veluws Museum en Vrienden van Museum Sjoel Elburg: € 7,50

Kaartverkoop/reserveringen: via de kassa van het Noord-Veluws Museum, 0341-250560 of email: mailing@noord-veluws-museum.nl