Financieel Dagblad

Het Financieele Dagblad, zaterdag 21 februari 2015

Noord-Veluws Museum in FDNunspeet was tussen 1880 en 1950 een kunstenaarsdorp, net als Bergen en Laren. Er waren wel honderd schilders actief. Maar in tegenstelling tot de Bergense School (Museum Kranenburgh) en de Larense School (Singer Museum) kent vrijwel niemand de Nunspeetse School.

Hier moet het nieuwe Noord-Veluws Museum in Nunspeet verandering in brengen. De initiator is ex-zakenman Herman van Ree, rijk geworden met de verkoop van zijn aandeel in Booking.com. Hij investeerde € 2,3 mln in de nieuwbouw, gaf zijn eigen collectie van zo’n 200 Noord-Veluwse schilders in bruikleen, en staat ook nog eens de komende vijf jaar garant voor de exploitatie.

Het museum, nu zo’n honderd dagen open, heeft al veel artistieke energie losgemaakt.

Particulieren bieden spontaan hun kunstwerken aan. Ondernemers en de VVV hebben een Stichting Nunspeet Kunstenaarsdorp opgericht, die het dorp als kunstminnend op de kaart wil zetten. ‘Hiermee kun je je als gemeente onderscheiden’, zegt Erik Stotijn, directeur van het Noord-Veluws Museum, en als zodanig ook betrokken bij die stichting.

Stotijn heeft als opdracht het museum landelijke bekendheid te geven. Hij hoopt dat het Noord-Veluws Museum in juli lid mag worden van de Museumvereniging. Dan kunnen straks ook Museumkaart-houders gratis naar binnen. Voor dit jaar verwacht Stotijn 15.000 bezoekers, over vijf jaar moeten dat er tussen de 25.000 en 30.000 worden.

Afgelopen maandag deed ook de karavaan van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch het Noord-Veluws Museum aan. Winkeliers deden, voor het eerst sinds 1950, hun op maandag gesloten neringen van het slot voor de honderden toegestroomde kunstliefhebbers.

Hilda Bouma is redacteur van Het Financieele Dagblad. bouma@fd.nl

Hilda Bouma (1960) werkt sinds 2000 voor Het Financieele Dagblad. Sinds 2009 is ze verantwoordelijk voor de kunstverslaggeving.