Archief nieuwsberichten

Archief nieuwsberichten


 

Noord-Veluws Museum trekt in 2019 33.000 bezoekers!!

De laatste dag van 2019 is een mooi moment om terug te blikken, zeker als daar aanleiding voor is. En die is er zeker.

Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet heeft het afgelopen jaar namelijk meer dan voortreffelijk gedaan. In het lustrumjaar 2019, het vijfjarig bestaan werd op 1 november 2019 gevierd, bezochten meer dan 33.000 bezoekers het museum. Dat waren er 6.000 meer dan in 2018.

Noord-Veluws MuseumTwee belangwekkende tentoonstellingen waren hiervoor verantwoordelijk, nl. Marjolein Bastin Tekenen is ademen, goed voor 26.000 bezoekers en Arthur Briët Rembrandt van de Veluwe, goed voor 16.000 bezoekers. Deze twee tentoonstellingen vonden plaats tussen eind september 2018 en eind september 2019.

Voor het Noord-Veluws Museum, een nog jong en relatief klein museum, zijn dit soort bezoekersaantallen natuurlijk erg belangrijk, maar qua waardering bij de bezoekers scoort het museum ook hoog. En bij die waardering gaat het om de kwaliteit en professionaliteit van de tentoonstellingen, de uitstekende belichting, de uitstraling van en de sfeer in het museum, de goed gesorteerde museumwinkel en de onmisbare groep van zeer gemotiveerde vrijwilligers, die het museum als ware ambassadeurs vertegenwoordigen.

Ook voor de gemeente Nunspeet is het Noord-Veluws Museum een belangrijke economische pijler, omdat de Nunspeetse middenstand, inclusief de horeca, wel vaart bij de grote bezoekersaantallen van het museum. En de inmiddels landelijke bekendheid van het Noord-Veluws Museum heeft ook z’n positieve weerslag op groot Nunspeet in de belangrijke toeristische rol van ‘Poort naar de Veluwe’.

Kortom, het Noord-Veluws Museum is ook in 2020 het bezoeken alleszins waard.

Dat kan tot en met 15 maart 2020 bij de actuele tentoonstelling Pictura Veluvensis, het Veluwse landschap in beeld, een samenwerkingsverband met collega Museum Veluwzoom in het fraaie Kasteel Doorwerth, nabij Renkum.

De ‘Pictura Veluvensis’ expositie wordt vanaf 24 maart 2020 gevolgd door de indringende tentoonstelling Vermoorde kunst werk van joodse kunstenaars’. Ook hier wordt er samengewerkt met een collega museum. In dit geval Museum Sjoel in Elburg.

En de laatste grote tentoonstelling in 2020 is gewijd aan ‘Frans Huysmans en de Bergense School’, die te zien zal zijn vanaf 26 september 2020 tot medio maart 2021.

Tussendoor herbergt het auditorium van het museum een bijzondere expositie, waarbij drie vrouwelijke kunstenaars, tevens kunstvriendinnen centraal staan, Blanche Douglas Hamilton, Ima van Eysinga en Chrisje van der Willigen. Te zien vanaf 15 februari tot en met 1 juni 2020.

 


Kerstcadeau Ittmanshof Nunspeet

Vanochtend heeft Erik Stotijn, directeur van het Noord-Veluws Museum, aan de Ittmannshof in Nunspeet een reuze Kerst krentewegge voor alle medewerkers en bewoners van de Ittmannshof aangeboden als Kerst/Nieuwjaarsgeschenk.

Dit cadeau komt voort vanuit het zeer geslaagde Zorgproject van het Noord-Veluws Museum, dat o.l.v. coördinator Gert Mulder al vier jaar wordt georganiseerd en waar ouderen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking uit groot Nunspeet exclusief in het museum worden rondgeleid. Dat gebeurt op de maandag, wanneer het museum gesloten, zodat men in alle rust de schilderijen in het museum kan bekijken.


Zomerse activiteiten 2019

Zomersalon Nunspeetse School

De Zomersalon van de Nunspeetse School wordt op 6 juli geopend en duurt tot en met 16 augustus 2019. Ruim twintig Nunspeetse kunstenaars die zich verbonden hebben in ‘De Nunspeetse School’ exposeren ook dit jaar weer in het gebouw van de Vrije Academie in Nunspeet. De getoonde kunstwerken zijn uit verschillende disciplines en technieken. Met een entreebewijs van het Noord-Veluws Museum of museumjaarkaart kunnen bezoekers doorlopen naar de Academie om deze unieke expositie te bezoeken. De openingstijden zijn gelijk aan die van het museum. De meeste werken zijn te koop.

Kunst in de tuin
Stap in een andere wereld tijdens een van de zes Eibertjesmarkten op dinsdagen in Nunspeet, van dinsdag 16 juli tot en met dinsdag 20 augustus 2019. De tuin van het prachtige monumentale pand in het centrum van Nunspeet aan de Stationslaan nummer 32/34 (Dutch Hair) is deze dagen van 10.00 tot 18.00 opengesteld en is getransformeerd in een inspirerende kunsttuin waar veel te zien is. Kunstenaars van De Nunspeetse School demonstreren hun verschillende disciplines, waaronder schilder- en glaskunst en houtbewerken. Werk van deze kunstenaars is in de tuin te bewonderen en uiteraard zijn de aanwezige kunstenaars graag bereid meer te vertellen over Nunspeet als hedendaagse kunstenaarskolonie.

Kunststuin Nunspeet

 


Kunstenaarsdorp Nunspeet toont zich met zomeractiviteiten in optima forma

 

Zomer-expositie Marjolein Bastin in Nunspeet

Voortbordurend op het succes van de Marjolein Bastin tentoonstelling in het Noord-Veluws Museum wordt in de zomermaanden juli en augustus in het lokaal aan de voorzijde van de Vrije Academie een expositie ingericht met 30 originele aquarellen van Marjolein Bastin. De aquarellen zijn speciaal geselecteerd rond de thema’s ‘zomer’ en ‘Veluwe’. Hiermee krijgen bezoekers van Nunspeet, met name toeristen, deze zomer nog de gelegenheid van haar unieke werk te genieten. Marjolein Bastin wordt haar hele leven al gegrepen door de schoonheid van de natuur. Zij brengt met haar schitterende tekeningen al meer dan veertig jaar de natuur dichtbij de mensen, onder andere via haar vaste rubriek in het weekblad Libelle. Bastins werk is internationaal bekend geworden, haar wenskaarten gaan de hele wereld over. Ook aan de kinderen is gedacht, speciaal voor hen krijgt  het beroemde Vera de Muis huis een plek in het prachtige oude schoolgebouw dat dateert uit 1904.

Distelvinken, 2013 C Marjolein Bastin
Zomer-expositie Marjolein Bastin is van dinsdag 2 juli t/m zaterdag 31 augustus 2019 te zien in de Vrije Academie, met toegang aan de Stationslaan 28, Nunspeet. Openingstijden: dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 en 17.00 uur. De entree is gratis.

 


100.000 bezoeker Noord-Veluws Museum

De heer Bertus Janzen en mevrouw Anneke Vriesendorp uit Dordrecht hadden de eer om de 100.000e en 100.001ste bezoeker van het Noord Veluws Museum te mogen zijn. Samen met familie en vrienden waren ze afgelopen donderdag 18 april in het museum te gast.

Bezoeker nummer 100.000

“Sinds de opening van het Noord Veluws Museum vijf jaar geleden, mogen we vandaag de 100.000ste bezoeker verwelkomen,” begon Erik Stotijn, museumdirecteur in Nunspeet, zijn toespraak. Het museumteam wist vrij zeker dat op donderdag de 18e april dit heuglijke feit zou plaatsvinden. Vooraf aan de rondleiding voor het Nunspeetse gemeentebestuur (college en raadsleden) werd het stel in de watten gelegd. Een boek van Arthur Briët van het museum, een theaterbon van Veluvine, een voucher van Hotel Villa Vennendal, een lekker-pakket van Kaashandel van Domburg en een fraaie bos bloemen. Dit waren de cadeau’s die door het museum, bedrijven en de gemeente beschikbaar waren gesteld.

Niet de eerste keer

De heer Janzen en mevrouw Vriesendorp waren voor de 3e keer te gast in het Noord Veluws Museum. “Dat is de beste reclame die wij als Nunspeet kunnen hebben, “aldus burgemeester van de Weerd. Hij vervolgde: “Tevens wil ik het team van het museum, de medewerkers en de vele vrijwilligers, feliciteren met dit feit. Jullie bieden kwaliteit en dat is voor ons als gemeente belangrijk.” De heer Janzen deed ook nog een duit in het zakje: “Ik ben zelf al 30 jaar vrijwilliger in bij ons in de stad. En vrijwilligers zijn zo belangrijk. Zij zetten zich vaak in met hart en ziel.”

 

 


Opening tentoonstelling Arthur Briët, ‘Rembrandt van de Veluwe’

Vrijdagmiddag 22 maart 2019 vond onder grote belangstelling in het Noord-Veluws museum de opening plaats van de overzichtstentoonstelling die het werk van Arthur Briët is gewijd. Directeur Erik Stotijn sprak de aanwezigen toe waarbij hij onder andere terugblikte op de zeer succesvolle tentoonstelling van Marjolein Bastin: Tekenen is ademen.

Noord-Veluws Museum, Arthur Briet Stotijn deelde tal van complimenten uit en eindigde met “Lof voor het werk dat nu is verricht om de nieuwe tentoonstelling in te richten. Met dank aan alle mensen die schilderijen hebben beschikbaar gesteld voor deze museum en in het bijzonder aan de familie Briët voor hun aandeel daarin”. Daarna sprak burgemeester Van de Weerd zijn waardering uit voor wat hier tot stand wordt gebracht. Om het museum ook financieel gezond te houden riep hij op om het museum als vrienden en/of sponsoren te steunen.

Achterkleinzoon Maarten A.Briët vertelde enkele bijzonderheden over zijn overgrootvader en Williëtte Wolters-Groeneveld ging nog wat dieper in op het leven en werk van deze wereldberoemde Nunspeetse schilder. Zij is de auteur van de monografie Arthur Briët – ‘Rembrandt van de Veluwe”.

Gezamenlijk openden conservator Margot Jongedijk, burgemeester Van de Weerd en Maarten Briët de tentoonstelling en konden de gasten de vele schilderijen zelf bezichtigen.

De tentoonstelling duurt tot en met 29 september 2019.

 


Radiocommercials Noord-Veluws Museum

Beluister de radiocommercials van het Noord-Veluws Museum over de tentoonstelling van Marjolein Bastin.

Voor RTV Nunspeet. Geproduceerd door Nico van den Eykel.

Radiocampagne, geproduceerd door Omroep Gelderland.


Gelredag in Nunspeet zaterdag 23 februari

Gelre dag NVMZaterdag 23 februari komt de Gelredag van Omroep Gelderland naar het Noord-Veluws Museum, Winckelweg 17A in Nunspeet. Het museum trekt bij deze Gelredag samen op met de Vrije Academie Nunspeet en de Nunspeetse School in het kader van Kunstenaarsdorp Nunspeet.

Radioluisteraars en andere bezoekers zijn van harte welkom op deze Gelredag met korte lezingen over Kunstenaarsdorp Nunspeet, rondleidingen en open lessen en demonstraties door docenten van de Vrije Academie Nunspeet. Tijdens deze Gelredag is het museum tussen 10.00 uur en 12.00 uur gratis toegankelijk.

 • Vanaf 08.00 is presentator René Arendsen in het gebouw aanwezig voor de radiogesprekken die live uitgezonden worden vanuit het museum.
 • Om 10.15 uur, 11.00 uur en 11.45 interviewt presentator René Arendsen een aantal vertegenwoordigers van Kunstenaarsdorp Nunspeet. Ook praat hij met museumdirecteur Erik Stotijn, VAN-directeur Ad Kuiper en Monique van Loozenoord, coördinator van de Nunspeetse School.
 • Om 10.30 uur; 11.00 uur en 11.30 uur zijn er korte rondleidingen door het museum onder leiding van deskundige gidsen.

In het museum is nog t/m 17 maart de tentoonstelling Tekenen is ademen te zien met 120 originele aquarellen van Marjolein Bastin, op de eerste verdieping is een fraaie collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaars te zien die tussen 1890 en 1950 werkzaam waren op de noordelijke Veluwe.

Gelredag 23 februari 2019


Jonge makers exposeren in het Noord-Veluws Museum t/m 3 februari 2019

  

Op vrijdagmorgen 18 januari is om 8.30 uur de expositie ‘Jonge makers exposeren’ geopend van leerlingen van VT24 van het Nuborgh College Veluvine. Wethouder cultuur van Nunspeet, Gert van den Berg verrichte de officiële opening en complimenteerde de leerlingen met hun resultaat.

De tekeningen, beelden, maquettes, foto’s en schilderijen van de leerlingen worden gedurende twee weken geëxposeerd in het Noord-Veluws Museum in de presentatie over het kunstenaarsdorp op de bovenverdieping. De expositie is het gevolg van een bijzonder samenwerkingsproject in Nunspeet tussen het Noord Veluws Museum, het Nuborgh College Veluvine en kunstenaars van de Stichting Nunspeetse School.

  


Kindermiddag Noord-Veluws Museum Nunspeet

In de kerstvakantie, op woensdag 2 januari 2019, organiseert het Noord-Veluws Museum voor kinderen van 4 t/m 12 jaar een speciale kindermiddag. Van 14.00 tot 16.00 uur kunnen kinderen het museum voor € 2,50 bezoeken en deelnemen aan voorlees- en creatieve activiteiten. Voor vaders, moeders, opa’s en oma’s geldt die middag: 2 voor de prijs van 1.
De middag begint bij het Vera de Muis huis dat een plaats heeft gekregen in de Marjolein Bastin tentoonstelling in het museum. Daar wordt een spannend verhaal verteld over de belevenissen van Vera de Muis. Na het voorlezen krijgen de kinderen een beker warme chocolademelk met slagroom en kunnen dan geïnspireerd door het verhaal zelf creatief aan de slag. Aanmelden voor de kindermiddag is niet nodig. Doe mee, tot snel in het museum!

 

 

 


Marjolein Bastin signeert

Marjolein Bastin signeert Marjolein Bastin signeertOp zaterdag 2 februari 2019 is Marjolein Bastin in het Noord-Veluws Museum aanwezig om te signeren. De signeersessie duurt van 14.00 tot 16.00 uur.

U kunt bijvoorbeeld kaarten of boeken door haar laten signeren.

Kosten: entreeprijs van het museum.


Lezing Nico de Haan

Nico de Haan - Marjolein BastinUITVERKOCHT!

Op donderdag 21 februari 2019 om 20.00 uur ( is uitverkocht) en dinsdag 12 maart (nog plaatsen beschikbaar) geeft vogelkenner en vogelbeschermer Nico de Haan een lezing over vogels in het Noord-Veluws Museum.

Nico de Haan is bekend van natuurprogramma’s op radio en tv en hij heeft samen met Marjolein Bastin diverse vogelboeken gemaakt.

Inloop: vanaf 19:30 uur

Prijs: € 7,50 incl. toegang museum, Vrienden van het museum € 5,00

Kaartverkoop/Reserveringen: via de kassa van het Noord-Veluws Museum of e-mail: mailing@noord-veluws-museum.nl


Museum Concert Christianne Stotijn en ‘Friends’

Christianne Stotijn en ‘friends’ Christianne Stotijn en ‘friends’ Vrijdagavond 7 december was er weer een uitverkocht museumconcert. Tegen de sfeervolle achtergrond met aquarellen van Marjolein Bastin was er een optreden van de vermaarde mezzosopraan Christianne Stotijn en vier van haar ‘friends’. Haar vrienden vormen een strijkkwartet, bestaande uit 2 violisten, een altviolist en een cellist.

Zij zorgden voor een winters stemmige opening met een elegie (klaagzang) van de Italiaanse componist Giacomo Puccini. Tot aan de pauze bleef het Italiaans. Met een lied, een door Ottorino Respighi op muziek gezet gedicht ‘Il Tramonto’ (De zonsopgang). Mezzosopraan Christianne Stotijn leidde alle door haar gezongen stukken in met een uitleg van de tekst en achtergrond.

 

Christianne Stotijn en ‘friends’Na de pauze ging het strijkkwartet (precies twee dagen na de sterfdag van Wolfgang Amadeus Mozart!) voortvarend verder met een divertimento (een ontspannend stukje muziek) van de grote Mozart.

En daarna werd het geheel en al Russisch. Prachtige liederen, sommige oorspronkelijk Russisch, andere van Heine en Goethe in het Russisch vertaald, en op muziek gezet door niemand minder dan Tsjaikovski. Een muziekavond van hoog niveau!

 

 


Waslijnproject nog t/m zondag 26 augustus 2018!!

Het ‘waslijnproject’, waar museumbezoekers een schilderij van cursisten van de Vrije Academie kunnen voltooien, loopt boven verwachting. Er zijn maar liefst 190 schilderijen afgeschilderd; nu zijn er nog slechts 19 niet voltooide schilderijen voor museumbezoekers om deze week af te maken en mee te dingen naar de prijzen. Museumbezoekers kunnen nog tot en met zondag 26 augustus mee doen aan het waslijnproject.

 

 

 

 

 


ONTDEK DE SCHOONHEID VAN DE PROVINCIE IN DE GELDERSE MUSEA!

Gelderland GrenslandDe blauwe lijnen van de rivieren, de paarse gloed van heidevelden, de golvende lijnen van stuwwal en vallei of weelderig groen van bos of akker; de provincie Gelderland heeft kunstenaars, inwoners en bezoekers van elders al eeuwenlang ongekend veel te bieden. Gelderland Grensland in CODA Museum Apeldoorn is tot en met 23 september startpunt van een unieke reis door vier eeuwen landschapsschilderkunst. De tentoonstelling geeft niet alleen een beeld van de politieke ontwikkelingen maar laat bezoekers bovenal genieten van het gevarieerde Gelderse landschap.

Na een bezoek aan Gelderland Grensland in CODA Museum Apeldoorn zet je je reis door het prachtige Gelderse landschap voort met een bezoek aan Villa Mondriaan, het Noord-Veluws Museum, het Voerman Museum en het Stedelijk Museum Zutphen. In het bezit van een toegangsbewijs van CODA Museum? Dan profiteer je op vertoon van het CODA entreebewijs van een extraatje.

Geniet van de reis door de provincie! 

Het Voerman Museum | Hattem
Het Voerman Museum laat bezoekers in presentaties van de eigen collectie kennismaken met onder andere Jan Voerman senior en junior. Hier geniet je tot 15 oktober 2018 van Een schot in de roos, een tentoonstelling geïnspireerd op het werk la France Rozen van Voerman senior, en met werk van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars uit de negentiende en twintigste eeuw. Het Voerman Museum opent in november Pittoresk Hattem, door de eeuwen heen geschilderd en getekend door bekende kunstenaars; een tentoonstelling over het prachtige stadje Hattem dat door de eeuwen heen voor velen een inspiratiebron is geweest.

● Op vertoon van het CODA entreebewijs krijgen bezoekers tot en met 16 september een setje rozenkaarten bij een bezoek aan het Voerman Museum Hattem. | www.voermanmuseumhattem.nl

Museum Villa Mondriaan | Winterswijk
Piet Mondriaan woonde van zijn achtste tot zijn twintigste in Winterswijk en ontdekte hier zijn passie voor tekenen en schilderen. De regio rondom Winterswijk heeft hem een leven lang geboeid en geïnspireerd. Ook toen hij al in Amsterdam woonde, ging hij regelmatig terug naar Winterswijk en omgeving. Museum Villa Mondriaan in Winterswijk toont in de vaste collectieopstelling veel van Mondriaans vroege figuratieve werk. Tot en met 16 september is hier de tentoonstelling Terug naar toen: Mondriaan, Sluijters en Spoor herenigd te zien. Hoe het geloof van invloed is geweest op het werk van Mondriaan wordt van 21 september 2018 tot en met 3 maart 2019 getoond in Het Spirituele Pad.

 • Op vertoon van het CODA entreebewijs profiteren bezoeker tot en met 16 september van  € 2,- korting op een toegang tot Villa Mondriaan. | www.villamondriaan.nl

Het Noord-Veluws Museum | Nunspeet

Het Noord-Veluws Museum biedt een podium aan beeldend kunstenaars die in dit noordelijk deel van de Veluwe hun inspiratie vonden. Van Ben Vliegers en Jos Lussenburg tot Jan van Vuuren en Chris ten Bruggen Kate; in de periode tussen 1880 en 1950 hebben meer dan tweehonderd kunstenaars in de regio rondom Nunspeet gewerkt. Het Noord-Veluws Museum brengt het werk van deze kunstenaars samen in uiteenlopende tentoonstellingen en presentaties. De permanente presentatie over de schilders van de Noord-Veluwe is ingericht op de eerste verdieping van het museum.

 • Op vertoon van het CODA entreebewijs profiteer je tot en met 23 september van de actie 2=1. Twee personen toegang tot het Noord-Veluws Museum voor de prijs van 1. (Niet voor museumkaarthouders en in combinatie met andere acties en/of kortingen.) | www.noord-veluws-museum.nl
Chris ten Bruggen Kate_Boerderij bij Elburg

Chris ten Bruggen Kate (1920-2003), Boerderij bij Elburg. Olieverf op doek, 80 x 80 cm (Collectie Noord-Veluws Museum)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stedelijk Museum Zutphen & Museum Henriette Polak

In het Stedelijk Museum Zutphen genieten bezoekers tot 30 september van Adel in Beeld, een tentoonstelling over de geschiedenis en achtergrond van de Zutphense adel. Zutphense Uitblinkers opent hier in oktober van dit jaar en zet Zutphenaren die op nationaal, of zelfs internationaal, niveau van betekenis zijn (geweest) in het zonnetje. Museum Henriette Polak is hét museum voor moderne schilder- en beeldhouwkunst. Bekende kunstenaars uit de collectie zijn onder anderen Wim Oepts, Charlotte van Pallandt en Willem den Ouden. De tentoonstelling Onalledaags, met portretten van Rosemin Hendriks, Suzan Schuttelaar en Anita Vermeeren, is hier nog tot en met 28 oktober te zien. Theodoor Heynes & de aquarel wordt in november van dit jaar geopend. Het werk van deze bekende aquarellist vormt de rode draad van de tentoonstelling.

 • Op vertoon van het CODA entreebewijs krijgt u de tweede entreeticket voor de Musea Zutphen gratis. | www.museazutphen.nl

Museum Het Valkhof

Gelderland Grensland laat Het Valkhof in Nijmegen van Jan van Goyen zien (1641, bruikleen van het Rijksmuseum). Dit schilderij geeft een prachtig zicht op Nijmegen vanaf de Lentse kant. Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft een soortgelijk werk, van ruim 2,5 meter, in hun collectiepresentatie opgenomen. Ga het vooral eens bekijken! De maatvoering, compositie en het vakmanschap maken het letterlijk en figuurlijk tot een indrukwekkend werk. www.museumhetvalkhof.nl

 

Museum Arnhem

CODA Museum heeft Gelderland Grensland kunnen realiseren door de ruimhartige bruikleenverstrekking van een musea en particuliere verzamelaars. Bijzonder is het groot aantal bruiklenen uit Museum Arnhem dat, tijdens de sluiting en verbouwing van het museum, een belangrijk deel van de collectie op deze manier zichtbaar en toegankelijk houdt voor publiek.

www.museumarnhem.nl


Waslijnproject

Exclusieve aanbieding voor Museumkaarthouders!

Waslijnproject 2018

Van 9 juni t/m 23 september 2018 is er in het Noord-Veluws Museum de tentoonstelling ‘Meester-leerling 50 jaar Vrije Academie Nunspeet’ met een overzicht van werk van de docenten die in de afgelopen 50 jaar op dit kunstinstituut les hebben gegeven.
Gedurende de tentoonstellingsperiode kunt u tot en met 28 augustus 2018 meedoen met het ‘Waslijnproject’. U wordt uitgedaagd uw artistieke kwaliteiten te tonen door niet helemaal voltooide schilderijen van cursisten in het tekenlokaal van de Vrije Academie af te maken. De schilderijen hangen daar aan een waslijn, vandaar ‘waslijnproject’. Lees meer over dit project.
U mag zelf een schilderij uitzoeken en afmaken. Alle noodzakelijke materialen om te schilderen zijn aanwezig. Let op: deze actie loopt zo lang de voorraad schilderijen strekt! Er kan in de naburige academie worden geschilderd tussen 11 en 16 uur (behalve op zondagmorgen en maandag).
Een professionele jury bestaande uit Michel van Maarseveen (algemeen directeur Paleis Het Loo, Jan Rudolph de Lorm (museumdirecteur Singer Laren) en Jolanda Drion (senior producer van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch), gaan de werken aan het eind van de tentoonstellingsperiode beoordelen, waarna op vrijdag 12 oktober 2018 om 15.00 uur de prijsuitreiking zal plaatsvinden.

De prijzen:
1e prijs: Een reischeque t.w.v. € 500,00
2e prijs: 2 overnachtingen in Landgoedhotel Villa Vennendal Nunspeet met ontbijt en diner
3e prijs: Een gratis jaarabonnement op Museumtijdschrift

Lees meer over de expositie Meester-Leerling. 50 jaar vrije Academie Nunspeet.

Noord-Veluws Museum Vrije Academie Nunspeet

 

 


Burgemeesters bezoeken Hellebrekers en Noord-Veluws Museum

Op uitnodiging van Nunspeets burgemeester Breunis van de Weerd brachten een tiental collega burgemeesters en enkele echtgenotes vrijdagmiddag 6 april j.l. een bezoek aan Nunspeet.

Om hen zowel de kant van de economische als de maatschappelijk-culturele vormen te laten zien was een bezoek gepland aan Hellebrekers Technieken en het Noord-Veluws Museum. De burgemeesters, verenigd in de Burgemeesterskring vormen sinds kort de netwerkorganisatie Samenwerking Noord-Veluwe (SNV) en vertegenwoordigen de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Van de Weerd heette de collega’s en enkele echtgenotes welkom in het bedrijf van Hellebreker. Hij benadrukte dat Nunspeet voldoende bekend is om zijn natuur, maar wilde nu de aandacht vestigen op het uitgebreide bedrijfsleven in Nunspeet. Met dank aan Hellebrekers Technieken kon dat deze middag gestalte krijgen. Ook ging hij in op Nunspeet als kunstenaarskolonie en het belang van het Noord-Veluws Museum, waar nu de expositie ,,Licht op Landschap” getoond wordt. Daar werd men verwelkomd door directeur Erik Stotijn en leidde conservator Margot Jongedijk de gasten rond in het museum en de boeiende expositie ,Licht op Landschap’, kunstenaarskolonies in België, die t/m 3 juni 2018 in het museum te zien is.

Burgemeesters bezoeken Noord-Veluws Museum Burgemeesters bezoeken Noord-Veluws Museum Burgemeesters bezoeken Noord-Veluws Museum

 

 

 

 

 

 

 


Record aantal bezoekers voor Vrouwen uit de Kunst

Vrouwen Uit de kunstVrouwen Uit de kunstDe tentoonstelling ‘Vrouwen Uit de kunst’ kunstenaressen op de noordelijke Veluwe 1880-1950′ heeft een record aantal bezoekers getrokken.
Meer dan 12.000 bezoekers hebben deze bijzondere expositie gezien en dat maakt het de meest succesvolle tentoonstelling sinds de opening van het Noord-Veluws Museum in november 2014!

 

 

 

 

 


Onthulling promotiepanelen

Op vrijdagmiddag 17 november zijn pal naast ons museum vier promotiepanelen onthuld. De onthulling werd verricht door de Nunspeetse wethouders Marije Storteboom van toerisme en Gert van den Berg van cultuur, voorzitter Ronald Cleijsen van Stichting Nunspeet Uit de Kunst en directeur Erik Stotijn van het Noord-Veluws Museum. De panelen symboliseren de samenwerking tussen Stichting Nunspeet Uit de Kunst en het Noord-Veluws Museum en zijn typerend voor de uitstraling van het museum en Nunspeet Kunstenaarsdorp. Noord-Veluws Museum: inspireert – verrast – gastvrij – uit de kunst!


Sponsorovereenkomst met Rabobank Noord Veluwe

Op 23 oktober 2014 tekenden, onder het toeziend oog van het museumbestuur, Gerrit Wielink, directievoorzitter Rabobank Noord Veluwe en Erik Stotijn, directeur Noord-Veluws Museum gezamenlijk een sponsorcontract voor de periode van drie jaar. Vanaf de opening draagt de Rabobank Noord Veluwe het museum een warm hart toe met een stevige financiële injectie. Daarom draagt het auditorium van het museum dan ook de naam Rabozaal.

Voor een nieuwe sponsorperiode van drie jaar, 2017 t/m 2019, tekenden beide organisaties op vrijdag 15 september j.l. om 13.00 uur in het Noord-Veluws Museum wederom een sponsorovereenkomst. In totaal is er een bedrag mee gemoeid van € 30.000,00, inclusief een geoormerkte financiële bijdrage aan elke grote thematentoonstelling in het museum van € 2.500,00.

De Rabobank Noord Veluwe is blij met de aanwezigheid van zo’n belangwekkende culturele voorziening in Nunspeet. Vanzelfsprekend is het Noord-Veluws Museum uiterst content met een financiële instelling als de Rabobank Noord Veluwe, die oog heeft voor cultuur en cultureel ondernemerschap.

 


Opening tentoonstelling Vrouwen Uit de kunst!

Vrouwen Uit de kunst‘Vrouwen Uit de kunst!’ is het thema van een nieuwe en verrassende tentoonstelling. De bekende kunstenares Marte Röling heeft op 1 september onder grote belangstelling de officiële opening verricht. Op de expositie is werk te zien van 16 kunstenaressen die actief waren op de noordelijke Veluwe in de periode van 1880-1950.

Speciale gasten tijdens de opening waren Guusje Sundermeijer (94) en Gaby Bovelander (86), de enige twee nog levende kunstenaressen van wie het werk te zien is op de tentoonstelling. Gaby Bovelander is tegenwoordig actief met digitale kunst. Inderdaad, vrouwen uit de kunst!

Onder leiding van conservator Margot Jongedijk is een mooi tentoonstellingsboek bij uitgeverij VanSpeijk/Rekafa verschenen, dat in de museumwinkel te koop is voor € 12,50.

Het eerste exemplaar werd op 1 september j.l. tijdens de opening van de tentoonstelling door museumdirecteur Erik Stotijn aan Marte Röling uitgereikt.

 

 

 

Foto’s: Tjaard Heikens


Activiteiten in de meivakantie in het Noord-Veluws Museum

Op woensdagmiddag 3 mei geeft de tekenaar van het boek Blauwe Gerrit en het mysterie van de verdwenen schapen een workshop voor de kleine kunstenaars die graag willen tekenen en vilten en hun eigen fantasie gebruiken. Na het voorlezen en bekijken van de expositie maken kinderen onder leiding van illustrator Chuck van Loenen hun eigen fantasiefiguurtje.

Tijd: woensdag 3 mei tussen 14 tot 16 uur | Kosten kind tot 12 j.:  € 3,00 (incl. toegang)

 

Blauwe Gerrit Noord-Veluws Museum


Lezing over restauratie van schilderijen door Yoke Ferwerda

In de Rabozaal van het Noord-Veluws Museum vertelt Yoke Ferwerda over de verschillende stadia van restauratie aan schilderijen. De lezing wordt verduidelijkt met foto’s van restauratie-onderwerpen, beroemde schilderijen en eigen restauraties. Een grondige analyse van het kunstwerk is noodzakelijk voordat zij aan het werk gaat wat kan bestaan uit bijvoorbeeld het schoonmaken en retoucheren. De achterkant van een schilderij is meestal ook interessant, evenals de signatuur op het schilderij. Zo kan de leeftijd en waarde van een schilderij meestal worden bepaald.

Ben Viegers

Ferwerda restaureerde ook het schilderij van Ben Viegers van de Gemeente Nunspeet. Dit werk was te zien in de tentoonstelling over Viegers en hangt nu weer in het Gemeentehuis.

Het is een verantwoordelijk beroep omdat restauratoren te maken krijgen met het behoud en verzorging van ons kostbare cultureel erfgoed. Restauratoren hebben zich namelijk ook te houden aan een internationale ethische code, ECCO. Ferwerda is sinds 1999 restaurator. De eerste jaren als leerling op verschillende professionele ateliers zoals van Kunsthandel Simonis en Buunk in Ede en het atelier van Han Boersma. Sinds 2004 is zij zelfstandig werkzaam in dit beroep. Zij is o.a. ook opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.
U bent van harte welkom om vragen te stellen en misschien een schilderij mee te nemen uit uw eigen collectie.

Datum: 20 april 2017
Aanvang lezing: 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur
Kosten: € 5,00 incl. toegang museum en koffie;
Graag opgeven voor 17 april a.s. via mailing@noord-veluws-museum.nl of via de receptie van het museum.

 


Landschap in de Hollandse Schilderkunst

Het Noord-Veluws Museum en Future Gallery organiseren samen de lezing ‘Landschap in de Hollandse Schilderkunst’.
Landschap in de Hollandse Schilderkunst

 


Kinderexpositie ‘Blauwe Gerrit en het mysterie van de verdwenen schapen’

Rabozaal 9 april t/m 5 juni 2017

Blauwe Gerrit Noord-Veluws MuseumSpeciaal voor kinderen is in het Noord-Veluws Museum de expositie van het tweede kinderboek over Blauwe Gerrit te zien. Voor leerlingen van groep 1 t/m 8 is dit een unieke kans om deel te nemen aan educatieve activiteiten samen met de makers van het boek. Een Veluws volksverhaal, kunst en Veluwse natuur vormen de ingrediënten van een fantasierijk uitstapje. Lees verder.


Lezing over Jos Lussenburg (1889-1975) door Hanneke Lussenburg

 

Jos LussenburgIn het kader van de tentoonstelling Jos Lussenburg – markant palet geeft Hanneke Lussenburg, kleindochter van de kunstenaar, een lezing. Leven en werk van kunstschilder Jos Lussenburg wordt belicht en toegelicht vanuit haar kennis, herinnering en ervaring uit de eerste hand. Geïllustreerd door beeldmateriaal van zijn werk zal zij vertellen over het markante palet van haar opa.

Lezing 21 maart 2017 in de Rabozaal

Aanvang lezing: 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur

Kosten: € 7,50 incl. toegang museum en koffie; Vrienden € 5,00

Graag opgeven voor 17 maart a.s. via mailing@noord-veluws-museum.nl of via de receptie van het museum.


Punter ‘Veluvia’ uit Harderwijk

Collage Alex Speelman

Klik op de foto voor een vergroting

“Gedurende de tentoonstelling ‘Jos Lussenburg – markant palet – ligt er in de tuin van Henk en Gerjo Luijk aan de Stationslaan 30 in Nunspeet een uit Harderwijk afkomstige punter (ook wel ‘thuiskomertje’ genoemd) met de naam Veluvia, naar het gelijknamige horecabedrijf aldaar. Gezien de grote passie van Jos Lussenburg voor de Zuiderzee, heeft de boot binnen de tentoonstelling een speciale plek gekregen en kan door de vele passanten van de Stationslaan bekeken worden. Met dank aan Veluvia Harderwijk, Textline Harderwijk, Alex Speelman, Arie van der Meijden, Jac. Spijker, Henk en Gerjo Luijk.

 


Tentoonstelling Jos Lussenburg Markant Palet

In diverse kranten is aandacht gegeven aan de tentoonstelling van Jos Lussenburg.

artikel 'Ruwe streken', over Jos Lussenburg (Stentor 19-01-2017)

 

 

Jos Lussenburg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jan van Vuuren op het menu

Combineer in december 2016 en januari 2017 (t/m 15 januari) een bezoek aan het Noord-Veluws Museum met een speciale Jan van Vuuren-lunch bij bakkerij en lunchroom UNIEK! in Nunspeet. De prijs van dit arrangement bedraagt € 15,00.

Jan van Vuuren Zoomhuisje

Het arrangement bestaat uit:

 • Toegang tot het museum
 • Speciale Jan van Vuuren-lunch:
  • kopje koffie of thee
  • glas boeren (karne)melk of puur sap
  • luxe triangel naar keuze met wildpaté en Veluwse jam of
  • luxe triangel naar keuze met boerenkaas en truffelmayonaise

 

Het Jan van Vuuren-arrangement is in december 2016 en januari 2017 (t/m 15 januari) verkrijgbaar. Aanmelden is niet nodig, het arrangement is verkrijgbaar bij lunchroom UNIEK! en het Noord-Veluws Museum.

uniek

 


Fietsen in het spoor van Ben Viegers

In het spoor van Ben ViegersNa een bezoek aan de expositie met de werken van Ben Viegers kunt u de kennismaking met Viegers op een aantrekkelijke manier verdiepen. Op de fiets door Nunspeet langs 6 locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn leven en werk. De route start bij het Noord-Veluws Museum. Halverwege de route kunt u bij Molen de Duif (op zondag gesloten) genieten van een kopje koffie of thee met wat lekkers. Na bijna 8 km heeft u een rondje gemaakt door het Nunspeetse leven en werk van Viegers.

Een folder met de route en bijbehorende informatie is gratis bij de receptie van het museum verkrijgbaar.

 

 

 


Uit de kunst fietsroute

Fietsroute UIT DE KUNST!De ‘Uit de kunst fietsroute’ kunt u gratis afhalen bij het Noord-Veluws Museum en de VVV/Uit de kunst kantoren. Met deze fietsroute kan iedereen de omgeving van Nunspeet op een bijzondere manier beleven. Ontdek het verhaal van de kunstenaarskolonie achter de locaties die je onderweg tegenkomt. De fietstocht voert langs de woningen en ateliers van de kunstenaars en langs plekken die geliefd waren om te schilderen.

Fietsroute UIT DE KUNST! Fietsroute UIT DE KUNST!Langs de route staan tien informatieve panelen die belangrijke plaatsen voor de kunstenaars van vroeger markeren. De fietsroute leidt u door Nunspeet, Hulshorst, Elspeet en Vierhouten langs plaatsen waar de kunstenaars verbleven, elkaar ontmoetten en waar zij inspiratie opdeden voor hun schilderijen. De route is ca. 45 kilometer lang en voert de eerste 10 kilometer door Nunspeet. De ‘Uit de kunst fietsroute’ is een bijzondere samenwerking tussen het Noord-Veluws Museum en Stichting Nunspeet Uit de kunst.

 

 

 

 


Workshop ‘Schilder je eigen Jan van Vuuren’

Jan van VuurenBezoekers van het Noord-Veluws Museum raken geïnspireerd door de tijdloze schilderijen die met een krachtige toets in een warm palet op het doek zijn gezet door Jan van Vuuren.
Het museum biedt in samenwerking met de Vrije Academie een nieuwe schildercursus aan. De cursus geeft in vijf lessen de mogelijkheid om je favoriete werk van Jan van Vuuren na te schilderen. In het museum kiest u uw meest geliefde schilderij uit en ter plaatse worden schetsen gemaakt. Daarna wordt het schilderij in de Vrije Academie uitgewerkt met olieverf.

Uw docent is kunstschilder en leraar Academisch Tekenen en Schilderen Serob Darbinian. Hij legt zich toe op het aanleren van basistechnieken voor het tekenen en schilderen.

Cursusduur: 5 lessen van 2,5 uur op dinsdagmorgen 25 oktober, 1, 8, 15 en 22 november 2016.
Tijd: 09.30 – 12.00 uur. Kosten € 75,00 exclusief materiaal (doek, schetspapier, kwasten, olieverf)

A.u.b. aanmelden vóór 19 oktober 2016 via e-mail: mailing @ noord-veluws-museum.nl. Maximaal 20 deelnemers. Voor nadere informatie: Greet Gorter, vrijwilligerscoördinator Noord-Veluws-Museum.


Bereikbaarheid museum 27 – 28 september

Op dinsdag 27 en woensdag 28 september a.s. is het museum niet bereikbaar via de Winckelweg in verband met asfalteringswerkzaamheden. Komt u per auto, volg dan de verwijsborden naar parkeerterrein Kerkendriest. In deze twee dagen wordt de parkeertijd, nu maximaal 2 uur, niet gecontroleerd zodat u uw auto daar met een gerust hart kunt neerzetten.


Tentoonstelling Jan van Vuuren

Jan van VuurenTer gelegenheid van de tentoonstelling over Jan van Vuuren is in juni 2016 de tentoonstellingsbrochure Jan van Vuuren en de Veluwe uitgebracht in een eigen uitgave van het Noord-Veluws Museum.

Het boekje is rijk geïllustreerd met Veluwse schilderijen van Jan van Vuuren en is geschreven door Williëtte Wolters-Groeneveld. De brochure geeft kort de inhoud van de tentoonstelling weer en is een handzame en prettige herinnering.
Prijs € 4,50.

 

 


Kunstwerken Jos Lussenburg

Jos Lussenburg
Het Noord Veluws Museum is voor de tentoonstelling over Jos Lussenburg in 2017 op zoek naar werk van hem. Geïnteresseerde eigenaren kunnen contact opnemen via contact @ noord-veluws-museum.nl.

 

 

 

 

 


Kijktuinen Nunspeet en het Noord-Veluws Museum

Samenwerking tussen de Kijktuinen Nunspeet en het Noord-Veluws Museum.
Met de samenwerking geven beide organisatie inhoud aan het motto van de gemeente Nunspeet: ‘Nunspeet Uit de Kunst’.

Kijktuinen Nunspeet Graaf Hendriksteeg in Elburg met de SjoelKijktuinen Nunspeet is een lust voor het oog door de ruim 2 hectare aan sfeervolle thematische tuinen in diverse stijlen die worden getoond en ook het Noord-Veluws Museum is een lust voor het oog door de presentatie van de vele schilders, die tussen 1880 en 1950 op de Noord Veluwe kwamen wonen en werken.
Juist in een tijd van opkomende industrie en verstedelijking werd de schoonheid van de natuur en het leven dicht bij de natuur ontdekt. En het is juist de natuur, die de beide organisaties aan elkaar bindt.

Zo kan men op één dag de Kijktuinen Nunspeet en het Noord-Veluws Museum bezoeken en ook nog voor een aantrekkelijk prijs. Kortom een ‘Nunspeet Uit de kunst’ aanbieding!  


Lezing ‘Nunspeet uit de Kunst in 1916’

Maandag 19 september 2016

Arti interieur te NunspeetOp maandag 19 september kunt u een lezing over het culturele leven in Nunspeet bijwonen. Vanaf 1890 streken kunstschilders uit alle delen van het land neer in Nunspeet. Hun schilderijen gaven de ongerepte natuur en het leven op het platteland weer en vonden gretig aftrek in binnen- en buitenland. Hoe vonden Nunspeters dat, ontvingen zij de kunstenaars hartelijk en steunden zij hen? Wie kochten hun kunst of en wie gaven hen bijvoorbeeld opdrachten voor het illustreren van boeken of het ontwerpen van bedrijfsreclame?
Wie waren een eeuw geleden belangrijk voor het culturele leven in de breedste zin? Welke schilders werkten er op dat moment, wie traden op als musicus. Vonden er kunstzinnige evenementen plaats en wie organiseerden dit? Waren naast inwoners, ook ondernemers en bestuurders met kunst bezig?

Tijssen HarryOp 19 september organiseert het Noord-Veluws Museum in de Rabozaal een avond over dit thema. De lezing wordt verzorgd door Harry Tijssen die zich samen met andere vrijwilligers van het Museum en van andere verenigingen en organisaties actief inzet voor het opzetten van een kunsthistorisch kenniscentrum in Nunspeet.

Inloop vanaf 19.30 uur
Aanvang lezing 20.00 uur

Kosten: € 7,50 incl. toegang museum en koffie; Vrienden € 5,00
Graag opgeven voor 14 september a.s. via mailing @ noord-veluws-museum.nl of via de receptie van het museum.
mies en bertha

 

 

 

 


VIP-arrangement Visit Veluwe

NVM vip-arrangement-de-honDe heer en mevrouw De Hon, hier genietend van een kopje koffie in het museum cafe, zijn de gelukkige winnaars van het VIP-arrangement. Visit Veluwe heeft dit arrangement verloot onder de abonnees van het Museumtijdschrift.

Het is een tweedaags arrangement met een bezoek aan het Noord-Veluws Museum Nunspeet, het Stadsmuseum Harderwijk en met een overnachting in Apollo Hotel De Beyaerd in Hulshorst. De heer en mevrouw De Hon zijn als liefhebbers van het Veluws landschap – zowel in het echt als op het doek – al regelmatige bezoekers van de tentoonstellingen in het Noord-Veluws Museum.


Kunstroute NoordWest-Veluwe 2016

Over een paar dagen is het weer zover. Op 2, 3 en 4 september is de Kunstroute Noordwest-Veluwe in de gemeenten Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk en Ermelo. Dit jaar is voor het eerst het Noord-Veluws Museum in de route opgenomen. Het startpunt van de Kunstroute is als vanouds de Vrije Academie, Stationslaan 28 in Nunspeet.

Hier is  informatie te vinden over de deelnemende kunstenaars. Ook is er een overzichtstentoonstelling van een groot aantal kunstenaars. Kijk voor meer informatie op de website over de kunstroute.
Kunstkring Noordwest-Veluwe


Omroep Gelderland

Jan de HoopA.s. zaterdag 16 juli 2016 is Erik Stotijn, de directeur van het Noord-Veluws Museum ‘live’ te gast bij Omroep Gelderland. Tussen 10.00 en 12.00 uur in het radioprogramma van Jan de Hoop (tevens RTL Ontbijtnieuws) is Erik Stotijn aanwezig om over het Noord-Veluws Museum en de actuele tentoonstelling ‘Jan van Vuuren in perspectief’ te praten.


Schilderkunst van DE KLUP uit Apeldoorn te zien in het Noord-Veluws Museum

de klup 01 de klup 03

Al 22 jaar geeft Ria Koopmans elke week schilderles aan volwassenen met een verstandelijke beperking bij De KLUP in Apeldoorn. Zij heeft haar leerlingen creatief zien groeien en hier krijgt u een kijkje op hun kunnen.

Jaarlijks gaat Ria Koopmans met de kunstenaars op pad. Dit voorjaar stond het Noord-Veluws Museum op het programma, waar de schilders ook de tentoonstelling van Chris ten Bruggen Kate hebben bezocht.

De schilderklup heeft zich laten inspireren door schilderijen van Chris ten Bruggen Kate. Van zes cursisten is een werk te zien waarin zij een eigen versie van een schilderij van Ten Bruggen Kate hebben gemaakt. Zij zijn er prachtig in geslaagd om de rijke kleurschakeringen op het doek te krijgen.

Carolien van den Berg schilderde de ‘ondergaande zon’, Henk van Polen en Dinie Spijkerbosch kozen voor ‘zomers landschap’, Dolf Kraft maakt een ‘blauwe winter’ en Dewi de Weerd en Tonia Damen het ‘landschap met bomen’.

De schilderijen zijn te koop en de opbrengst komt ten goede aan de schilderklup. Vier prachtige en kleurrijke kunstwerken hebben al een liefhebber gevonden!

De kunstwerken zijn t/m 28 augustus 2016 te zien tijdens de openingstijden van het museum.


Actie Museumtijdschrift

Museum-tijdschriftEen mooie actie in het komende Museumtijdschrift. Twee abonnées van het Museumtijdschrift  kunnen een arrangement voor twee personen winnen. In het arrangement zijn opgenomen een bezoek aan het Stadsmuseum Harderwijk, het Noord-Veluws Museum en een verblijf in het Apollo Hotel De Beyaerd in Hulshorst. Kijk op winactie online op Museumtijdschrift.nl voor meer bijzonderheden.


Expositie Chris ten Bruggen Kate geëindigd

De expositie van het werk van Chris ten Bruggen Kate was een groot succes. Maar de schilderijen zijn al van de wand gehaald en de voorbereidingen voor de tentoonstelling ‘Jan van Vuuren in perspectief’ zijn in volle gang. Deze expositie is te zien van 18 juni t/m 15 januari 2017 in de Museumzaal.

Graag willen we u een paar reacties in het Gastenboek laten zien. Ze geven een goed beeld van het enthousiasme van de bezoekers voor de expositie, het museum  en de gastvrouwen en gastheren.

Klik op de bovenstaande foto’s om de reacties te lezen.


Lezing Veluwse streekdracht in beeld

Op maandagavond 23 mei a.s. houdt Rein Lotterman in het kader van de expositie ‘Veluwse streekdracht in beeld ‘ een interessante presentatie in de Rabozaal van  het Noord-Veluws Museum. Rein Lotterman heeft de expositie over Veluwse streekdracht in beeld samengesteld. Hij is in deze regio de kenner van de streekdracht en heeft uit zijn verzameling historische kledingstukken en accessoires bijzondere stukken beschikbaar gesteld. Lotterman deelt zijn kennis hierover graag en is in staat om met mooie verhalen een onderhoudende avond te verzorgen.

De tentoonstelling ‘Veluwse streekdracht in beeld’  is nog t/m zondag 5 juni 2016 in het museum te zien.
Jos Lussenburg_stadsboerin Elburg Simon de Heer_Vrouw met Kamper oorijzer

Lezing 23 mei 2016 in de Rabozaal

Aanvang lezing: 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur

Kosten: € 7,50 incl. toegang museum en 1x koffie/thee. Vrienden en vrijwilligers museum: € 5,00;

Graag opgeven voor 20 mei a.s. via mailing@noord-veluws-museum.nl of via de receptie van het museum.


Tussen Kunst en Kitsch

Goed nieuws van de AVRO/TROS en het TV programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’.

De uitzending van 23 september 2015 met het Noord Veluws Museum en de Vrije Academie Nunspeet als lokatie, wordt in z’n geheel herhaald op zondag 22 mei a.s. op NPO 1 om 20.25 uur. Veel kijkplezier!

Tussen kunst kitsch opname


Schilder je eigen Chris ten Bruggen Kate

 

De afgelopen 5 weken werkten de deelnemers van de workshop ‘Schilder je eigen Chris ten Bruggen Kate’ aan hun eigen schilderij. Met begeleiding van de Vrije Academie Nunspeet docent Serob Darbinian bereikten ze bovenstaand resultaat. Kijk ook op de website van de Vrije Academie voor een presentatie van de schilderijen. 

 


Koningsdag 2016

Op Koningsdag zijn wij de gehele dag geopend!

U bent welkom van 10.00 – 17.00 uur in het Noord-Veluws Museum.

 

 

 

 


Workshop voor kinderen in het Noord-Veluws Museum

Kinderworkshop in Noord Veluws MuseumWil je meedoen aan de workshop voor kinderen in de meivakantie op woensdagmiddag 4 mei?

Tussen 13 en 16 uur kunnen kinderen van alle leeftijden met hun ouders naar het museum komen. Na een bezoek aan de tentoonstelling van Chris ten Bruggen Kate met zijn prachtige, gestileerde landschappen kunnen de kinderen in het schilderslokaal van de naburige Vrije Academie onder begeleiding een eigen kunstwerk maken.
Geïnspireerd door Chris ten Bruggen Kate gaan zij zelf een kleurrijk landschap vilten met wol, tekenen of schilderen.

Kosten: alleen de normale toegangsprijs van het museum:

4-12 jaar: € 3.00

vanaf 12 jaar: € 7.50

Museumkaart gratis

Aanmelden is niet nodig.


Recensies expositie Chris ten Bruggen Kate

Wederom een aantal mooie recensies over de expositie van Chris ten Bruggen Kate. Deze expositie is tot en met 12 juni 2016 te zien is in ons museum.

Recensie Els van Swol in 8weekly

Digitale Kunstkrant

Blog JannieTR

Lees ook het artikel in het Belgische OKRA magazine over het museum en de expositie van Chris ten Bruggen Kate.


Tentoonstelling Piet Bruins

De tentoonstelling van Piet Bruins is nog tot en met zondag 3 april a.s. te zien in de Rabozaal. 
Piet Bruins in het Noord-Veluws Museum

Piet Bruins groeit op in Heemskerk. Hij krijgt lessen van de aquarellist Cor Heeck en volgt in Amsterdam een opleiding tot illustrator. Begin jaren’ 60 verhuist Bruins naar Nunspeet. Als docent tekenen en schilderen werkt hij op het Centrum voor kunstzinnige vorming te Harderwijk en geeft hij tekenlessen aan de Scholengemeenschap ’t Slingerbos te Harderwijk.

Verder is hij initiatiefnemer van de Harderwijkse kunstenaarsgroep Tragant en heeft hij ook les gegeven aan de Vrije Academie in Nunspeet. Hij bracht zijn passie voor uiteenlopende schilderstijlen op vele cursisten over. Die passie zorgde er ook voor dat Piet Bruins zijn hele leven bleef leren, zichzelf bleef prikkelen met nieuwe technieken en nieuwe materialen aan de slag te gaan.
Piet Bruins heeft zich toegelegd op het aquarel en later op het werken in gouache. In zijn latere leven maakte hij verrassende werken met Bijbelse figuren en landschappen die hij opbouwde met lijnen en felgekleurde kleurvlakken.

Piet Bruins in het Noord-Veluws Museum

 

 

 

 

 

 


Nationale Museumweek 16 – 24 april 2016: Ons echte ‘goud’

Nationale Museum WeekVan 16 tot en met 24 april staat een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, in de schijnwerpers. U kunt het ontdekken door allerlei verrassende activiteiten, binnen en buiten de muren van het museum. Ook in Nunspeet: Dichterbij dan je denkt!

Ter gelegenheid van de Museumweek kunt u voor 1 euro per persoon naar het museum in het weekend van zaterdag 16 april en zondag 17 april!

Lees meer over de activiteiten in het Noord-Veluws Museum.


RTV Nunspeet over tentoonstelling Chris ten Bruggen Kate

RTV NunspeetKijken achter de ‘schilderijen’ van de tentoonstelling. Zo zou je het programma kunnen typeren dat RTV Nunspeet uitzendt op zondag 28 februari a.s. om 11.30 uur over de tentoonstelling van het werk van Chris ten Bruggen Kate. Deze uitzending is via de kabeltelevisie en wordt herhaald op dinsdag 1 maart a.s. om 20.30 uur.

 

Chris-ten-Bruggen-Kate tentoonstelling
RTV Nunspeet noemt het programma “Organisatie en opening tentoonstelling Noord-Veluws Museum ‘het magisch realisme van Chris ten Bruggen Kate’”. Kijkers krijgen een beeld van de technische organisatie van de tentoonstelling en alles wat daarbij komt kijken, zoals kunstwerken verzamelen, ophalen, plaatsen, ophangen, belichten. En dan het moment van de opening van de tentoonstelling in het Noord-Veluws Museum. Ook krijgen kijkers een beeld van de vele medewerkenden achter de schermen zoals de bruikleengevers, de verwanten van Chris ten Bruggen Kate, de museumdirecteur en conservator, medewerkers en vrijwilligers.

 

 


Lezing over Chris ten Bruggen Kate door Aart Everaarts

Tentoonstelling Noord-Veluws Museum

In het kader van de tentoonstelling over Chris ten Bruggen Kate geeft Aart Everaarts op maandagavond 21 maart 2016 een lezing over deze kunstenaar. Aart Everaarts is kunstenaar en lid van Het Palet in Zwolle en heeft Chris gekend vanaf de jaren 90. Everaarts was docent aan de Academie Minerva in Groningen en heeft als fotograaf lange tijd een studio en winkel in de Zwolse binnenstad gehad.

Lezing 21 maart 2016 in de Rabozaal

Aanvang lezing: 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur

Kosten: € 7,50 incl. toegang museum en koffie;  Vrienden € 5,00

Graag opgeven voor 15 maart a.s. via mailing@noord-veluws-museum.nl of via de receptie van het museum.


Stentor over Chris ten Bruggen Kate

Twee artikelen in de Stentor over de tentoonstelling van Chris ten Bruggen Kate. (klik op de foto voor een grotere versie)

Chris ten Bruggen Kate Chris ten Bruggen Kate

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Het magisch realisme van Chris ten Bruggen Kate

Museum tijdschriftIn het museumtijdschrift aandacht voor de tentoonstelling van het werk van Chris ten Bruggen Kate.

Lees hier het artikel.


Gecertificeerd museum

Zaterdag 31 oktober 2015 is, tijdens een feestelijke bijeenkomst, het bordje ‘Gecertificeerd Museum’ door wethouder Gert van den Berg van Kunst en Cultuur onthuld.

Zowel wethouder Gert van den Berg als museum directeur Erik Stotijn benadrukten hoe belangrijk het is dat het Noord-Veluws Museum zich een ‘Geregistreerd Museum’ mag noemen. Het Noord-Veluws Museum is nu opgenomen in het Museumregister van Nederland. Deze landelijke registratie is een belangrijke erkenning voor het Noord-Veluws Museum.

Vanaf 1 januari 2016 mag het Noord-Veluws Museum de museum jaarkaart accepteren.

 

 

Foto’s: Heleen Bonte van RTV Nunspeet.


Oproep schilderijen Chris ten Bruggen Kate

Bekijk de oproep van Margot Jongedijk op RTV Nunspeet over de tentoonstelling van Chris ten Bruggen Kate.

 

 


24 oktober Gelderse Museumdag

De entree voor deze dag in het Noord-Veluws Museum is 1 euro per persoon, inclusief leuke speurtocht en creatieve workshop

 

Droom weg bij de schaapjes in het Noord-Veluws Museum!

Tentoonstellingen Noord-Veluws MuseumOp zaterdag 24 oktober 2015 zijn kinderen van harte welkom in de musea van Gelderland om samen met hun ouders, grootouders, broers, zussen, vrienden en vriendinnen weg te dromen bij al het moois van onze provincie! Ieder deelnemend museum organiseert activiteiten speciaal voor gezinnen met kinderen

 

Extra activiteiten in het Noord-Veluws Museum

Heb je wel eens een kudde schapen op de hei gezien? Nu hangen de muren van het museum vol met schilderijen van schapen. Schapen van voren en van achteren, witte en zwarte schapen. En er staat een heel bijzondere kudde schaapjes van een kunstenaar in de museumzaal. Op zaterdag 24 oktober is er speciaal voor gezinnen met kinderen een leuke speurtocht te doen in de tentoonstelling Schapenschilders. Het kijkrouteboekje is gratis verkrijgbaar bij de entreebalie van het museum. Na het bezoek aan de tentoonstelling kunnen kinderen met hun (groot)ouders tussen 11 en 16 uur ook zelf creatief aan de slag! Jullie maken zelf een schaapje van schapenwol of ander materiaal.

 

De 10e Gelderse Museumdag

In 2015 wordt de Gelderse Museumdag voor de tiende keer georganiseerd.  Deze dag is een initiatief van de  Provincie Gelderland en wordt uitgevoerd door Erfgoed Gelderland. Met dit jaarlijks terugkerende evenement wordt een museumbezoek laagdrempeliger gemaakt en toegankelijker voor een bredere doelgroep. Het geeft kinderen en hun ouders de gelegenheid om met het gezin (nieuwe) musea te ontdekken en stimuleert de algehele cultuureducatie.


RTV Nunspeet ‘live’ in Noord-Veluws Museum

RTV NunspeetDinsdag 6 oktober tussen 16.00 en 17.00 uur.

RTV Nunspeet ‘live’ vanuit het museumcafé van het Noord-Veluws Museum het radioprogramma ‘Uit in Nunspeet’;

Gepresenteerd door Jan Riemersma en Aletta Evertse;

Met als gasten Nicolien van Gelderen (Veluvine), Sigrid Quatfass (VVV/Nunspeet Kunstenaarsdorp), Joop Osinga (Osinga Boekhandel) en Margot Jongedijk en Erik Stotijn (Noord-Veluws Museum);

Gespreksonderwerpen zijn:

Hoogtepunten van het nieuwe theater- en filmseizoen in Veluvine, boekbespreking, terugblik op het zomertoerisme in Nunspeet, effect ‘uitzending ‘Tussen Kunst en Kitsch’ en de nieuwe spannende tentoonstelling over ‘Het Ronde Huis’ in Nunspeet. Kortom voor elk wat wils!

NB. Tijdens de ‘live’ uitzending tussen 16.00 en 17.00 uur is het museumcafé vrij toegankelijk!


Uitzending Tussen Kunst en Kitsch

Op woensdag 23 september om 20.30 uur was op NPO1 de uitzending van het populaire TV-programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’, dat is opgenomen in het Noord-Veluws Museum. Bekijk hier de uitzending.
De opnames zijn gemaakt op 16 februari jl. in aanwezigheid van 1.000 bezoekers en 65 medewerkers van het AVRO/TROS programma, in de zalen van het Noord-Veluws Museum en in het gebouw van de Vrije Academie Nunspeet.
Tussen kunst kitsch opname


Schapenstreken

Creatieve workshop bij het Noord-Veluws Museum in Nunspeet

Samen op een ongedwongen manier aan de slag in een workshop met een stel vriendinnen of met familie. Na een bezoek aan de tentoonstelling ‘Schapenschilders’ vol inspiratie zelf creatief aan het werk gaan met verf, wol, papier of andere materialen.

Schapenstreken Noord-Veluws Museum

Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet biedt een heerlijke creatieve middag. U wordt uitgedaagd om een eigen kunstwerk te creëren vanuit het tentoongestelde werk. Er is de mogelijkheid om te schilderen, vilten, breien of sculpturen bouwen met allerlei materialen.

De workshop vindt plaats in de Vrije Academie Nunspeet die direct verbonden is aan het museum.

De workshop wordt gegeven door twee docenten/kunstenaars Angie Korst en Nanette Lindeman. Angie Korst is afgestudeerd aan de Modeschool in Den Haag en studeert aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Nanette Lindeman is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en heeft een eigen breistudio.

U kunt meedoen op zaterdag 7 november 2015 van 14.00 tot 17.00 uur.
Kosten: € 35,00 incl. museumbezoek, materialen en consumptie.

Aanmelden uiterlijk 1 november via Noord-Veluws Museum of telefonisch bij het museum (0341-250 560).


Noord-Veluws Museum pakt uit met schapen

SchapenschildersOp zaterdag 5 september 2015 verscheen er in het FD een artikel over de tentoonstelling ‘Schapenschilders, Van Mauve tot Van Vuuren’ van juni – december 2015. Lees het het artikel in het FD.


Ben Viegers nog even terug in het Noord-Veluws Museum

Noord-Veluws Museum, Rabozaal, 31 augustus t/m 10 oktober 2015

Na afloop van de succesvolle openingstentoonstelling gewijd aan Ben Viegers (Den Haag 1886 – Nunspeet 1947) werd het kleurrijke werk van deze ware ‘en plein air’ schilder hier gemist. Vanaf 31 augustus zijn er zeventien schilderijen van deze kunstenaar weer even in het Noord-Veluws Museum te zien. Een aantal van de schilderijen waren ook al op de openingstentoonstelling te bewonderen, maar er zijn nu ook een aantal niet eerder geëxposeerde schilderijen tentoongesteld.
Avondrood

Vanaf 1938 tot zijn dood in 1947 woonde Viegers in Nunspeet, waar hij nieuwe inspiratie vond. Met gretigheid vertaalde hij de rijkdom aan onderwerpen die haar daar aantrof in schilderijen met een krachtige toets in een warm palet.

Het grootste deel van zijn leven bracht Viegers echter in Den Haag door, wat misschien zijn liefde voor steden verklaarde. Een ruime hoeveelheid stadsgezichten getuigt hiervan. Water mocht hij ook graag schilderen, binnen of buiten de stad. Verder ging zijn hart uit naar het vastleggen van landelijke taferelen. Hoewel hij ook portretten en stillevens schilderde, ging zijn voorkeur uit naar het werken in de buitenlucht. De Nunspeetse dominee Jacobs schreef: ’s Morgens vroeg, voor achten, trok hij er op uit, met zijn spullen achterop de fiets, ’s avonds zo tegen zessen kwam hij terug met een nog nat doek. En dat eigenlijk elke dag.” Viegers wordt ook wel ‘de spontane colorist’ genoemd, vanwege zijn vrolijk, zuidelijke kleurgebruik en snelle penseelstreek.

 

Bij de tentoonstelling is het prachtige boek Door de ogen van Ben Viegers (1886-1947) verschenen. De uitgave van BoldArt.nl is geschreven door Williëtte Wolters-Groeneveld uit Hulshorst en mede samengesteld door Klaas Mollema uit Ermelo. ISBN: 9789082283907, € 29,50. Te koop in de museumwinkel.
Winters stadsgezicht

 

 

 

 

 

 

 


De herder en zijn schapen in veelvoud

De herder en zijn schapen in veelvoudMaandag 17 augustus schreef journaliste José van der Meer in het Reformatorisch Dagblad een mooi artikel over de tentoonstelling Schapenschilders.

Klik op de afbeelding voor een vergroting ervan of klik hier voor het pdf bestand.

 

 

 


Recensie in Telegraaf

Vrijdag 14 augustus 2015 in de Telegraaf,

Noord-Veluws Museum recensie
Kunstrecensent Wietse Schmidt, schrijft over het Noord-Veluws Museum in Nunspeet en de tentoonstelling ‘Schapenschilders’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zomerexpositie 2015 Vrije Academie Nunspeet en Noord Veluws Museum

Tot 29 augustus wordt de Vrije Academie even een stukje van het Noord Veluws Museum door de tussendeur tussen de beide instellingen voor schone kunsten open te zetten.
In deze periode exposeren in het achterste gedeelte deelnemers van de Masterclass van de VAN.
Als het Certificaat van de Academie is behaald, kan men zich verder blijven scholen in het vervolgtraject: De Masterclass. Hier werkt men verder onder begeleiding van diverse professionele kunstenaars aan de eigen verdere beeldende ontwikkeling onder coördinatie van de Academie docent en beeldend kunstenaar Gerben Koldijk.

Maar er is meer.
1 Het werk van de deelnemers aan de workshop; ‘Schilder je eigen Ben Viegers’ onder leiding van de docent-kunstenaar Serob Darbian, is in de Academie te bewonderen.
Buiten-expositie2 Buiten-expositie van werk van niveau B cursisten uit de lesgroep van de docent kunstenaar Michel Bongertman.
3 De expositie van de Gecertificeerden 2015 in de Rabozaal van het Museum, is wegens succes geprolongeerd.

U kunt, naast de pas geopende thema-expositie: Schapenschilders en de vaste tentoonstelling in het Noord Veluws Museum, nu ook via het Museum een kijkje nemen in de Academie en getuige zijn van waar een Academie en een Museum kunnen samenwerken en elkaar versterken.


Onthulling beeldengroep Suzan Ollebek

Woensdag 8 juli 2015 is het kunstwerk ‘Bok staan’ van de kunstenares Suzan Ollebek onthuld. De kunstenares en de heer Van den Berg, wethouder van de gemeente Nunspeet vertellen kort over de beelden en het belang van kunst voor de gemeente Nunspeet. Daarna liepen de genodigden naar de beelden aan het Van Heerdepad (dit pad ligt naast het Noord-Veluws Museum tussen de Stationslaan en de Winckelweg).
Daar onthulden vier kinderen van de gymnastiekvereniging de beelden door bokje te springen over de beelden. Precies zoals de kunstenares het heeft bedoeld.

Foto’s Tjaard Heikens.

           

 


Opening ‘Schapenschilders’ tentoonstelling

Op 26 juni is in het Noord-Veluws Museum de tentoonstelling ‘Schapenschilders’ geopend. Ruim 100 genodigden luisterden naar toespraken van directeur Erik Stotijn, Jan van der Lubbe, hoogleraar TU Delft en auteur van het boek ‘François Pieter ter Meulen en de Haagse School’ en Christien Mouw, herderin van de schaapskudde Nunspeet. Daarna was er gelegenheid om de ruim tachtig schapenschilderijen te bekijken.
De tentoonstelling is tot 12 december 2015.

 
            Foto’s Tjaard Heikens. 

 

In de pers is er de nodige aandacht voor de opening van de tentoonstelling ‘Schapenschilders’.

Nunspeet Nu

Radio 1 na 48:15 minuten

Veluweland

Gemaakt in Gelderland

De Recreatiekrant


Schapenschilders van 27 juni tm 12 december 2015

Tentoonstelling schapenschildersHet Noord-Veluws Museum presenteert vanaf 27 juni t/m 12 december 2015 een tentoonstelling met als onderwerp ‘Schapenschilders’.

Schapen en herders horen bij de beleving van de Veluwe. Schaapsherders met hun kudde vormden ook een onderwerp waar een aantal kunstenaars zich op toelegden.

Lees meer over deze tentoonstelling en het activiteitenprogramma

 

 

 

 


Verschenen in IN&OM

Tentoonstelling schapenschilders


RTV Nunspeet in Noord-Veluws Museum

 

RTV Nunspeet met het programma ‘Uit in Nunspeet’ vanuit het Noord-Veluws Museum

Op dinsdag 23 juni a.s. vanaf 14.00 uur vinden er opnamen plaats van het RTV Nunspeet radioprogramma ‘Uit in Nunspeet’ vanuit de Rabozaal van het Noord-Veluws Museum.

Presentatoren Aletta Evertse en Jan Riemersma ontvangen als gasten Sigrid Quatfass van de VVV Nunspeet/Nunspeet Kunstenaarsdorp, Margot Jongedijk, conservator en Erik Stotijn, directeur van het Noords-Veluws Museum.
Rode draad van het programma is wat groot Nunspeet de komende zomer de bezoekers en vakantiegangers te bieden heeft. Geïnteresseerd publiek kan de opnamen gratis bijwonen. Inloop vanaf 13.30 uur.
Het programma wordt op dinsdag 30 juni a.s. tussen 16.00 en 17.00 uur bij RTV Nunspeet uitgezonden!

Nunspeet Kunstenaarsdorp

 

 

 


Eindejaarsexpositie Vrije Academie Nunspeet

Cursisten van de Vrije Academie Nunspeet sluiten ieder jaar hun cursusjaar af met een expositie. Cursisten van alle disciplines en alle niveaus worden in de gelegenheid gesteld om werk te exposeren. Het werk van zeven cursisten die hun eindcertificaat hebben behaald, is (vanaf zaterdag 13 juni) in de Rabozaal van het Noord-Veluws Museum tentoongesteld.

 

Gecertificeerden-1 Gecertificeerden-2 Gecertificeerden-3 Gecertificeerden-4


Uit de kunst

ASN ideaal juni 2015Uit de kunst

In het ASN magazine ‘Ideaal’ van juni is aandacht besteed aan het Noord-Veluws Museum. Bekijk online het magazine van ASN met daarin een promotiefilmpje over het Noord-Veluws Museum.

 

 

 


Tekeningen van de oorlogswinter 1944 door Fré J. Drost

Noord-Veluws Museum | Rabozaal | 18 april t/m 6 juni 2015
Ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding 70 jaar geleden, laat het Noord-Veluws Museum een kleine presentatie zien van tekeningen over de oorlogswinter 1944. De zestien tekeningen zijn met zwarte krijt gemaakt door Fré Drost. De reproducties in offsetdruk werden gemaakt in de eerste maanden na de bevrijding door N.V. Drukkerij Reclame te Rotterdam. Er werden 200 mappen met tekeningen gemaakt. Deze werden aangeboden door de autoriteiten aan het Zweedse Rode Kruis als dank voor de voedselhulp tijdens de oorlogswinter.

Fré (Freerk Johannes) Drost is één van de bekende kunstenaars, die geruime tijd in Elspeet en Vierhouten verbleef. Drost werd in 24 juli 1907 in Groningen geboren. Na een opleiding als tekenleraar ging hij zich bekwamen in het grafisch ontwerpen en de reclamegrafiek. Rond 1930 ging hij als reclametekenaar werken bij de firma Joh. Enschedé en Zonen in Haarlem. In 1939 trad hij in dienst van de Rotterdamse NV Drukkerij Reclame. Naast zijn werk als grafisch ontwerper, maakte hij ook tekeningen, schilderijen, aquarellen en portretten.

Al in de twintiger jaren had Fré Drost Elspeet bezocht. In 1968 vestigde hij zich permanent in Vierhouten, waar hij de laatste jaren van zijn leven veel werk maakte van Elspeet en Vierhouten. Op 11 oktober 1987 is hij overleden en zijn graf bevindt zich op de begraafplaats in Elspeet.
De map met tekeningen van de oorlogswinter komen uit zijn nalatenschap en zijn in het bezit van de Stichting Vrienden van de kunstenaar Fré Drost. Deze worden nu geschonken aan het Noord-Veluws Museum. De Stichting Vrienden van de kunstenaar Fré Drost is ook sponsor van het Noord-Veluws Museum.

F.Drost Aardappelen halen nov 1944 F-Drost-Centrale-keuken-hongerwinter-1945 F-Drost-Winter-1944-1945-Heeft-u-niet-een-boterham

 

 

 

 

 


Openstelling 2de Paasdag een succes

Ben Viegers
Het Noord-Veluws Museum is 2de Paasdag verrast met het hoogste aantal betalende bezoekers sinds de opening eind oktober 2014, namelijk 134!

Voor een mooie zonnige paasdag was het een verrassend hoog aantal bezoekers. Het museum is blij met het bezoek, zeker nu de tentoonstelling ‘Door de ogen van Ben Viegers’ is verlengd tot en met 13 juni.

Dit om nog meer mensen de gelegenheid te bieden deze fraaie tentoonstelling te bezoeken.

Ook aanstaande zondag 12 april is het Noord-Veluws Museum van 13:00 tot 17:00 geopend.


Cursus ‘Schilder je eigen Viegers’ in het Noord-Veluws Museum en de Vrije Academie

Korenschoven-bij-Nunspeet-door-Ben ViegersBezoekers van het Noord-Veluws Museum raken erg geïnspireerd door de tijdloze schilderijen die met een krachtige toets in een warm palet op het doek zijn gezet door Ben Viegers. De tentoonstelling Door de ogen van Ben Viegers is verlengd met twee maanden t/m 13 juni. Het museum biedt nu samen met de Vrije Academie en in samenwerking met de Volksuniversiteit Nunspeet een nieuwe cursus aan. De cursus biedt in vijf lessen de mogelijkheid om je eigen favoriete werk van Ben Viegers na te schilderen. Zinderende korenschoven, knisperende sneeuw, spiegelend water en warme kleurschakeringen van de herfst: als echte ‘en-plein-air’ schilder werkte Viegers vooral buiten. In het museum kiest u uw favoriete schilderij uit en ter plaatse worden schetsen gemaakt. Na twee lessen wordt het schilderij in de Vrije Academie uitgewerkt met olieverf.

Uw docent is kunstschilder Serob Darbinian. Serob Darbinian is docent Academisch Tekenen en Schilderen. Hij legt zich toe op het aanleren van de basis voor het tekenen en schilderen.

Cursusduur: 5 lessen van 2,5 uur

Tijd en data: Dinsdagmorgen 9.30 – 12 uur op 21 april, 28 april, 12 mei, 19 mei en 26 mei

Kosten € 225,– inclusief materiaal (doek, schetspapier, kwasten, setje olieverf), toegang museum, koffie.

Aanmelden vóór 14 april 2015: Volksuniversiteit Nunspeet, info@vununspeet.nl. Zie ook www.vununspeet.nl.


Chris ten Bruggen Kate

Chris ten Bruggen Kate

Nunspeet.nu besteedt aandacht aan de schenking van schilderijen van Chris ten Bruggen Kate aan het Noord-Veluws Museum.

Schenking schilderijen Chris ten Bruggen Kate


Tableau maart 2015

Tableau maart 2015

Het finearts magazine Tableau besteedt in de maart uitgave aandacht aan het Noord-Veluws Museum.

Noord-Veluws Museum in Tableau Noord-Veluws Museum-in Tableau


Schenking van de Stichting Chris ten Bruggen Kate

Nunspeet, 19 maart 2015

schenking-chris-ten-bruggen-kate-1Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet is bijzonder gelukkig met de vijftig schilderijen, tal van foto’s en persoonlijke bezittingen van de Nunspeetse kunstschilder Chris ten Bruggen Kate (1920-2003), een omvangrijke schenking aan het museum van de Stichting Chris ten Bruggen Kate.

Tot en met zondag 12 april 2015 is een kleine selectie van deze schilderijen van Chris ten Bruggen Kate te bezichtigen in de Rabozaal in het museum. Volgend jaar wordt in het museum een grote overzichtstentoonstelling gewijd aan Chris ten Bruggen Kate: van zaterdag 28 mei tot en met zaterdag 3 december 2016.

De vijftig prachtige schilderijen, de foto’s en persoonlijke bezittingen van Chris ten Bruggen Kate komen uit de nalatenschap van zijn weduwe Lenie ten Bruggen Kate – van der Sloot. De Stichting Chris ten Bruggen Kate is beheerder van deze nalatenschap.

Op donderdag 19 maart 2015 heeft in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet, tijdens een perspresentatie, de formele ondertekening van de schenkingsovereenkomst plaatsgevonden. Dit in aanwezigheid van twee bestuursleden van de Stichting Chris ten Bruggen Kate: voorzitter Glenn van den Brink-van Koppenhagen (achternicht van de op 26 augustus 2014 overleden Lenie ten Bruggen Kate-van der Sloot) en secretaris Ernst Kelder.

schenking-chris-ten-bruggen-kate-2Chris ten Bruggen Kate (Utrecht 6 oktober 1920 – Nunspeet 6 mei 2003) ging, na een korte tijd de Zeevaartschool te hebben bezocht, in 1937 als 17-jarige schildersleerling in de leer bij de kunstschilder Hendrik Willem de Jong in Nunspeet. Ten Bruggen Kate vestigde zich permanent in Nunspeet. Hij is bekend geworden als schilder, aquarellist en tekenaar van landschappen, figuurvoorstellingen en stillevens. Zijn latere werken kenmerken zich door een magisch realistische stijl. In het kunstenaarsdorp Nunspeet werkte hij onder andere met de Nunspeetse kunstschilders Jaap Hiddink, Jos Lussenburg en Cor Vrendenberg en gaf hij schilderlessen aan de Vrije Academie Nunspeet.

Noord-Veluws Museum
Ingang Winckelweg 17a
8071 DN Nunspeet
(0341)250560

schenking-chris-ten-bruggen-kate-3

 

 

 

 


In het Spoor van Ben Viegers

In het spoor van Ben ViegersNa een bezoek aan de expositie met de werken van Ben Viegers kunt u de kennismaking met Viegers op een aantrekkelijke manier verdiepen. Op de fiets door Nunspeet langs 6 locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn leven en werk. De route start bij het Noord-Veluws Museum. Halverwege de route kunt u bij Molen de Duif (op zondag gesloten) genieten van een kopje koffie of thee met wat lekkers. Na bijna 8 km heeft u een rondje gemaakt door het Nunspeetse leven en werk van Viegers.

Een folder met de route en bijbehorende informatie schaft u voor 1,50 euro aan bij de entree van het museum.

 

 De tentoonstelling van het werk van BenViegers is wegens succes verlengd tot 13 juni 2015.


Nunspeet op de kaart

Noord-Veluws Museum in FD
Zaterdag 21 februari 2015 heeft het Financieele Dagblad een mooi artikel gepubliceerd over Nunspeet als kunstenaarsdorp en het Noord-Veluws Museum. Daarin besteedt de krant aandacht aan de ontstaansgeschiedenis en de ambities van het museum. Lees hier het volledige artikel.

 

 

 

 


Financieel Dagblad

Het Financieele Dagblad, zaterdag 21 februari 2015

Noord-Veluws Museum in FDNunspeet was tussen 1880 en 1950 een kunstenaarsdorp, net als Bergen en Laren. Er waren wel honderd schilders actief. Maar in tegenstelling tot de Bergense School (Museum Kranenburgh) en de Larense School (Singer Museum) kent vrijwel niemand de Nunspeetse School.

Hier moet het nieuwe Noord-Veluws Museum in Nunspeet verandering in brengen. De initiator is ex-zakenman Herman van Ree, rijk geworden met de verkoop van zijn aandeel in Booking.com. Hij investeerde € 2,3 mln in de nieuwbouw, gaf zijn eigen collectie van zo’n 200 Noord-Veluwse schilders in bruikleen, en staat ook nog eens de komende vijf jaar garant voor de exploitatie.

Het museum, nu zo’n honderd dagen open, heeft al veel artistieke energie losgemaakt.

Particulieren bieden spontaan hun kunstwerken aan. Ondernemers en de VVV hebben een Stichting Nunspeet Kunstenaarsdorp opgericht, die het dorp als kunstminnend op de kaart wil zetten. ‘Hiermee kun je je als gemeente onderscheiden’, zegt Erik Stotijn, directeur van het Noord-Veluws Museum, en als zodanig ook betrokken bij die stichting.

Stotijn heeft als opdracht het museum landelijke bekendheid te geven. Hij hoopt dat het Noord-Veluws Museum in juli lid mag worden van de Museumvereniging. Dan kunnen straks ook Museumkaart-houders gratis naar binnen. Voor dit jaar verwacht Stotijn 15.000 bezoekers, over vijf jaar moeten dat er tussen de 25.000 en 30.000 worden.

Afgelopen maandag deed ook de karavaan van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch het Noord-Veluws Museum aan. Winkeliers deden, voor het eerst sinds 1950, hun op maandag gesloten neringen van het slot voor de honderden toegestroomde kunstliefhebbers.

Hilda Bouma is redacteur van Het Financieele Dagblad. bouma@fd.nl

Hilda Bouma (1960) werkt sinds 2000 voor Het Financieele Dagblad. Sinds 2009 is ze verantwoordelijk voor de kunstverslaggeving.


Kijkroute voor kinderen vanaf 10 jaar!


Voor kinderen in het museum ligt een leuke kijkroute klaar om de presentatie ‘Kunstenaarsdorp’ te ontdekken. De kijkroute is gratis te verkrijgen bij de receptie van het museum.

 

 

 

 

 


‘Tussen Kunst en Kitsch’ te gast in het Noord-Veluws Museum

Kunst en Kitsch logoTussen kunst kitsch opname

NUNSPEET – Het was een topdrukte op maandag 16 februari: 1.000 bezoekers en 65 medewerkers van het AVRO/TROS programma ‘Tussen Kunst & Kitsch’. Iedereen kwam naar het Noord-Veluws Museum en de Vrije Academie Nunspeet voor de opnames van het populaire televisieprogramma. De ‘Tussen Kunst & Kitsch’-aflevering vanuit het Noord-Veluws Museum wordt, naar verwachting, uitgezonden, in oktober of november 2015 uitgezonden.

‘Tussen Kunst & Kunst’ bestaat al dertig jaar. Al die jaren laten mensen dankzij het programma hun kostbaarheden taxeren door experts. Sinds kort is Frits Sissing de presentator. Meer informatie vindt u op: www.avrotros.nl/tussenkunstenkitsch

Bekijk ook het verslag op Nunspeet Nu en op onze Facebookpagina Noord-Veluws Museum.


Op 2 februari 2015 waren de eerste schoolgroepen in het museum

groep 7 in museum (2)Er komen de komende maanden 48 schoolgroepen uit Nunspeet naar het museum voor een museumles in samenwerking met de Vrije Academie Nunspeet. Les 1 en 2 worden gecombineerd aangeboden: introductie in het museum en aansluitend een beeldende opdracht in de Vrije Academie.

Leerlingen van groep 7 en 8 gingen enthousiast aan de slag met de kijkroute in het museum. Daarna schilderden zij als een echte kunstenaar met een palet en een schildersezel hun eigen kunstwerk!

 

 

 


Veluwe Veelzijdig

Veluwe Veelzijdig

veelzijdig-januari-2015

Veluwe Veelzijdig editie januari 2015 (pagina 10 en 11)

Download Veluwe Veelzijdig januari 2015


Nunspeet KunstenaarsdorpOpening Noord-Veluws Museum

Omroep Gelderland over Noord-Veluws Museum

U kunt het item ook bekijken op de website van Omroep Gelderland 


Duizendste bezoeker verwelkomd

Noord-Veluws MuseumNoord-Veluws Museum
Het op 1 november jl. geopende gloednieuwe Noord-Veluws Museum heeft de 999ste en 1.000ste bezoeker mogen ontvangen in de personen van Els en Makram Abboud uit Elburg. Nietsvermoedend kwamen zij het museum binnen, kochten een toegangsbewijs en werden vervolgens feestelijk verwelkomd. Burgemeester Dick van Hemmen van Nunspeet en museumdirecteur Erik Stotijn ontvingen de bezoekers met bloemen en een exemplaar van het boek ‘Door de ogen van Ben Viegers’.

Tot nu toe zijn de reacties op het museum en de getoonde schilderkunst van de Noord-Veluwe tussen 1880-1950 zeer positief en lovend. Men is blij verrast met de komst van zo’n fraai museum naar Nunspeet. Daarom is de slogan ‘Noord-Veluws Museum, de parel van de Noord-Veluwe’ dan ook niet uit de lucht gegrepen.


Officiële opening Noord-Veluws Museum

De zeer druk bezochte officiële opening van het Noord-Veluws Museum vond plaats op vrijdag 31 oktober 2014. De Commissaris van de Koning in Gelderland, de heer Clemens Cornielje, verrichtte de opening samen met burgemeester Dick van Hemmen van Nunspeet. Daarna volgde de opening van de overzichtstentoonstelling van het werk van de bekende Nunspeetse kunstschilder Ben Viegers. Zijn achternicht Janneke Viegers, kunstenares in de USA, was hiervoor speciaal overgekomen.

De Ben Viegers tentoonstelling loopt tot 12 april 2015.

Het Noord-Veluws Museum is open van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.


Fotografie: Bram van de Biezen


Stentor 18 oktober 2014

Noord Veluws Museum in de stentor van donderdag 18 oktober 2014

artikel-stentor

Viegers meester van het water

Artikel De Stentor 18 Oktober 2014