I.v.m. zijn pensionering vertrekt museumdirecteur van het eerste uur, Erik Stotijn, per 1 november a.s. als directeur van het Noord-Veluws Museum te Nunspeet.
Tot het eind van dit jaar blijft hij in dienst als adviseur om de overdracht mogelijk te maken aan zijn inmiddels benoemde opvolger Roeland Robert uit Veessen.

Erik Stotijn heeft met zijn team en grote groep zeer gemotiveerde vrijwilligers het Noord-Veluws Museum in Nunspeet nadrukkelijk op de landelijke museumkaart gezet. Niet een lokaal of streekmuseum, maar een serieus kunstmuseum met landelijke uitstraling door kwalitatief hoogstaande en aansprekende tentoonstellingen.

In het jaar voor de coronacrisis, 2019, trok het Noord-Veluws Museum onder Stotijns leiding ruim 33.000 bezoekers met de twee aansprekende top tentoonstellingen ‘Arthur Briët – Rembrandt van de Veluwe’ en ‘Marjolein Bastin – Tekenen is ademen’.
Het is spijtig dat corona op alle denkbare fronten roet in het eten heeft gegooid, want het Noord-Veluws Museum had de potentie om in 2020 door te stoten naar 40.000 bezoekers.
Dat wordt nu onder leiding van de nieuwe museumdirecteur Roeland Robert de grote uitdaging voor de komende jaren. Het herstel na ruim twee jaar coronacrisis, alsnog op naar de 40.000 bezoekers!

Roeland Robert (1962) studeerde cello en orkestdirectie aan de conservatoria van Zwolle en Arnhem. Kunst- en cultuurgeschiedenis waren onlosmakelijk aan deze opleiding verbonden.
Beeldende kunst is altijd in zijn nabijheid geweest en museumbezoek hoorde erbij als eten en drinken:
“Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet heb ik de afgelopen jaren diverse keren bezocht. Nieuwsgierig werd ik naar de Hutten van het Barrebos, nadat ik in de museumwinkel een boek daarover kocht. Het is een voorbeeld dat Nunspeet en omgeving een bijzondere plek is waar kunstenaars goed gedijen. Het boek ‘Nunspeet schildersdorp’ – uitgave WBooks – over Nunspeet als kunstenaarskolonie in de 20ste eeuw bevestigt dit en geeft aan dat er veel te vertellen valt vanuit verschillende invalshoeken en stijlen. Want wat een wereld zit er tussen de warme impressies van Arthur Briët en de geabstraheerde landschappen van Chris ten Bruggen Kate.”
Wat Roeland aantrekt in deze museumorganisatie is het verrichte pionierswerk, met gedreven en kundige collega’s, in een bijzondere omgeving met maatschappelijke, historische en culturele relevantie.
Wat hij meebrengt, is een brede ervaring, interesse en nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt, opgedaan tijdens zijn werk in diverse managementteams van kunst-(educatie)instellingen.

Foto: Niek Woesthuis

Foto: Niek Woesthuis