Lezing Kunstenaarsdorp Nunspeet

Woensdag 24 juli 2019

Deze zomer organiseert het Noord-Veluws Museum een lezing over kunstenaarsdorp Nunspeet. Margot Jongedijk, conservator van het Noord-Veluws Museum, belicht waarom in Nunspeet ook sprake was van een kunstenaarskolonie net zoals in Oosterbeek, Laren of Domburg.

In de 19e eeuw zijn Nunspeet en Elspeet afgelegen dorpjes op de Veluwe, waarvan de bewoners zich op de arme zandgronden in leven houden door bos- en landarbeid. Herders zwerven er met de schaapskudde over de uitgestrekte heide. Door de aanleg van een spoorlijn in 1863 wordt de Noordwest-Veluwe bereikbaar en niet veel later rond 1885 ontdekt als nieuwe bestemming voor landschapsschilders en stadsmensen. Meer dan tweehonderd beeldende kunstenaars komen tussen 1885 en 1950 naar deze regio om te schilderen. Ze leggen het boerenleven en het ongerepte landschap op het doek vast, maar ook stads- en havengezichten van de pittoreske Zuiderzeestadjes Elburg en Harderwijk. Kunstschilders die op de Noord-Veluwe inspiratie vonden zijn onder meer Herman van der Weele, Arthur Briët, Willy Martens, Edzard Koning, Jan van Vuuren, Ben Viegers, Jos Lussenburg en Chris ten Bruggen Kate.
In de lezing zal Margot Jongedijk het verhaal over de komst van de kunstenaars naar Nunspeet vertellen. Waarom is Nunspeet een kunstenaarsdorp geworden en hoe ontwikkelde Nunspeet zich als kunstenaarsdorp in de 20e eeuw?

Noord-Veluws Museum, Winckelweg 17a, 8071 DN Nunspeet
Dinsdag 27 augustus 2019
Tijd: 20:00 uur – 22:00 uur (incl. pauze) Inloop: vanaf 19:30 uur
Prijs: € 7,50 incl. toegang museum en 1x koffie/thee, Vrienden van het museum € 5,00

Kaartverkoop/Reserveringen: via de kassa van het Noord-Veluws Museum of e-mail: mailing@noord-veluws-museum.nl